Nenech se dojit – Miroslav Škvára recenzoval knihu Dušana Šídla

Ještě nemáte novou knihu Dušana Šídla Nenech se dojit aneb Jak vydělávat nejen na slevách? Pokud o tom přemýšlíte, přinášíme Vám recenzi knihy, kterou na svém webu vydal lektor finanční gramotnosti Ing. Miroslav Škvára, MBA. Knihu můžete zakoupit přímo od autora (v případě zájmu i s jeho autogramem) na našem blogu zde. V předvánočním období roku 2014 přichází na pulty...

Ještě nemáte novou knihu Dušana Šídla Nenech se dojit aneb Jak vydělávat nejen na slevách? Pokud o tom přemýšlíte, přinášíme Vám recenzi knihy, kterou na svém webu vydal lektor finanční gramotnosti Ing. Miroslav Škvára, MBA. Knihu můžete zakoupit přímo od autora (v případě zájmu i s jeho autogramem) na našem blogu zde.

V předvánočním období roku 2014 přichází na pulty knihkupectví již třetí kniha Dušana Šídla s názvem „Nenech se dojit aneb Jak vydělávat nejen na slevách“. V první knize „Život jako riziko aneb Zásady pojišťování životních rizik“ se autor zaměřil na oblast životního pojištění. Ve druhé knize „Jak nás podvádějí aneb Pravda o finančním trhu a penzijní reformě“ podrobil kritice penzijní reformu a historie mu dala zapravdu. Druhému pilíři v těchto dnech zní umíráček místo chvalozpěvů. Ale pojďme se podívat, co nám autor nabízí nyní?

Otvírám knihu a hned v úvodu se dočítám. „Chci vás varovat před podvody a nekalými praktikami, a i touto formou aspoň trochu přispět ke zvýšení finanční gramotnosti“.

To je jistě záslužné, protože finanční gramotnost není pouze výše RPSN (Roční procentní sazba nákladů), ale také sestavení rodinného rozpočtu a sledování poměru mezi příjmy a výdaji.

Abychom se v tom všem nakupování vyznali, nabízí nám autor vlastní typologii spotřebitelů. Dělí totiž spotřebitele na „vrtače kolene, skrblíky“, „ovce, dojné krávy“ a „nenechdojisty“. „Nenechdojistou“, je ten spotřebitel, který se nenechává obírat prodejci, ale zároveň není skrblíkem, který může být na úsporách i závislý. „Nenechdojista“ si je vědom i ceny svého času a nehledá slevy za každou cenu, ale neutrácí zbytečně a hledá kvalitu za rozumnou cenu. Tak tedy názvosloví již známe, co je nám dále doporučeno?

Vše je popsáno na 167 stranách rozdělených do čtrnácti kapitol. Každá kapitola je doplněna stručným shrnutím s nejdůležitějšími tipy a úkoly pro většinu „nenechdojistů“. Je to vlastně praktické doplnění textu. I proto kniha působí přehledně a přívětivá grafika jen vhodně doplňuje text. Po přečtení knihy budete vědět, jak se správně nakupovat a čeho se vyvarovat. Všechna doporučení jsou vždy potvrzena fakty. Je vidět, že autor je svojí hlavní profesí analytik (nyní ve společnosti Broker Trust a.s.) a rozhoduje se pragmaticky. Příklady jsou uváděny jak ze zahraničí, tak především z tuzemských obchodů a poskytovaných služeb. Dušan Šídlo je však spravedlivý, dokáže pochválit, ale také upozorní na slabé stránky nabídek. Příklady jsou uváděny od těch jednodušších, ale i po ty, které si od nás žádají trochu času při klikání na doporučené webové stránky. Kdo dnes nepoužívá internetové zdroje, je vlastně obětí obchodníků, protože si těžko může porovnat cenu zboží, či služby. Na straně 39 se dočítám také o klamavě reklamě. „I v České republice se před pár lety prodávaly boty (nazvané Easy Tone), které měly zpevňovat zadeček. Značkový výrobce obuvi Reebok však dostal nakonec za tuto klamavou reklamu pokutu“. Současně si autor klade otázku “Jsou malé částky skutečně malé“ a odpovídá si příkladem co je to „latte faktor“. Vysvětlení je prosté. Latte (=káva) je v kavárně až dvacetkrát dražší, než když si ji uděláme doma. A hned je mi předložen účet za tento druh utrácení.

Třeba stovka, kterou zaplatíme za nějakou zbytečnost (napadá mě krabička cigaret) každý týden, vyroste za 10 let více než na 50 tisíc a při započtení konzervativního úroku (3 %) je to již více než 60 tisíc korun. Čas a složené úročení udělají své.

Důležité pro náš rodinný rozpočet je určitě nákup potravin a platby za bydlení. Položky za elektřinu, vodné a stočné mají rostoucí trend a proto je každá rada od odborníka dobrá. Autor ví, že se nic od 90. let minulého století nezdražilo tolik jako kohoutková voda. V roce 1990 se za jeden kubik vody (tisíc litrů) platilo jen 80 haléřů, dnes stojí v některých regionech více než 80 korun! Od nákladů na bydlení jsme dále zasvěceni do tajů při nákupu v lékárně, nákupu auta, nemovitosti, cestování, telefonování a neměli bychom se nechat dojit také  „finančními institucemi“.

Problematice finančních institucí (kapitola 13) je bohužel věnováno pouze 7 stran. Zde bych se přimlouval za více námětů, protože otázka bankovních poplatků a výhodnosti investičního životního pojištění pro spoření je celospolečenské téma, na které upozorňuje i ČNB. Poznámka: V roce 2014 jsme zaplatili u bank v ČR 37 miliard korun na bankovních poplatcích.

A jsem na straně 159 knihy a dozvídám se desatero „nenechdojisty“. Stručné a jasné rady, kterými bychom se měli řídit. Příloha 1 je zaměřena na řízení vašeho rodinného rozpočtu s pomocí www.eucty.cz. V příloze 2 najdete seznam „cenobijců“, rozumějte seznam webů, kde můžete porovnávat a hledat vždy to správné řešení. Použitou a doporučenou literaturu tvoří 7 titulů, které vyšly v ČR.

Co napsat závěrem?

Kniha pro mne byla inspirativní. Přestože se zabývám finanční gramotností, tak jsem nalezl další praktické rady, jak uspořit ve svém rozpočtu. Dobrých rad není nikdy dost. Výhodou knihy je především to, že je určena široké veřejnosti. Vlastně by si ji měl přečíst každý, komu není lhostejný stav peněženky na konci měsíce. V knize je uvedena doporučená cena 345 Kč, 13 EUR.

Pro nalezení nejlepší ceny jsem využil doporučení autora (vždy doporučuje porovnávat) a zjistil, že v prosinci 2014 se dala na internetu pořídit i s 31 % slevou (www.moje-knihy.cz). Pokud použijete jen malou část nápadů Dušana Šídla v praxi, považujte nákup knihy za skvělou investici.

PS: Nově je knihu možno zakoupit i přímo od Dušana Šídla prostřednictvím našeho blogu zde. Cena u nás je vč. dopravy – po jejím započtení Vás u nás vyjde nejlevněji. Navíc máte možnost získat knihu i s podpisem autora.

Související články

Ostatní, Poradenství, Výnosy

Máme se bát další globální finanční krize?

V právě skončeném týdnu se akciové indexy po celém světě poměrně prudce propadly. Důvodem negativního vývoje byl krach tří amerických bank, když jedna z nich byla dokonce dvanáctou největší bankou…

15. 3. 2023 4 minut čtení minut čtení

Ostatní, Poradenství, Úvěrování

Dostupnost bydlení se zlepšuje díky poklesu cen i sazeb hypoték (analýza Golem)

Pokles cen bytů v únoru zpomalil. V meziměsíčním srovnání průměrné nabídkové ceny bytů klesly jen o 8 000 Kč jak vyplývá z aktuálních dat portálu RealityČechy.cz.

14. 3. 2023 3 minut čtení minut čtení

Ostatní, Výnosy

Nenechávejte to náhodě. Na penzi se vyplatí začít spořit co nejdříve

Kdy budu moct odejít do důchodu? Jak vysoký důchod budu mít? A můžu s tím vůbec důstojně vyžít? To jsou otázky, které se dnes asi honí hlavou řadě lidí, protože…

24. 2. 2023 5 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.