Co nám zlato přineslo a co s ním bude v roce 2015?

Zlatá horečka z let minulých se loni neopakovala a ceny zlata jsou momentálně na zajímavějších pozicích. Kam zlato zamíří v roce 2015? Dnes přinášíme pohled majitele firmy Ekka Gold Zdeňka Ďuriše. Poválečná ekonomická hegemonie USA vedla ke stavu, že vše hodnotné na tomto světě je obchodováno v USD. Mimo jiné také zlato a vzácné kovy. I evropská média vždy komentují vývoj ceny...

Zlatá horečka z let minulých se loni neopakovala a ceny zlata jsou momentálně na zajímavějších pozicích. Kam zlato zamíří v roce 2015? Dnes přinášíme pohled majitele firmy Ekka Gold Zdeňka Ďuriše.

Poválečná ekonomická hegemonie USA vedla ke stavu, že vše hodnotné na tomto světě je obchodováno v USD. Mimo jiné také zlato a vzácné kovy. I evropská média vždy komentují vývoj ceny zlata v USD. Pro evropské investory je jistě zajímavý i pohled přepočtený na domácí měnu. Tam už to bylo celkem slibné. Zlato přineslo evropskému investorovi v roce 2014 zisk ve výši 11,4 % (pro srovnání například německý akciový index DAX jen 2,4 %). Pro českého investora je výsledek ještě o něco lepší, neboť CZK oslabila v roce 2014 vůči euru o 0,9 %, což představuje pro Čecha přidaný zisk.

Rok 2015 začíná pro zlato velmi pozitivním vývojem

Po 3 letech poklesu o téměř 40 % prolomilo psychologicky důležitou hranici 1000 Euro za unci směrem vzhůru (13.1.2015=1050 Euro/unci). Tím se kompletuje obratová formace, která přináší zajímavé otazníky pro následující roky.

Co nam prineslo zlato obr 1Obrázek 1: V horním grafu vpravo vidíme důležité prolomení modré vodorovné linie u 1000 Euro/unci. Tato událost může znamenat významný obrat trendu směrem vzhůru. (Zdroj: Stockchartcom)

Především pro drobné investory a střádaly, kteří investují své úspory do dlouhodobých finančních produktů, jsou nulové úrokové sazby faktem vedoucím ke znehodnocování budoucí hodnoty úspor. Akciové a dluhopisové investice kotují na počátku roku v blízkosti historických maxim a tím nabízejí spíše nepříznivý poměr mezi šancemi a riziky.

Zlato jako pojistka

Fyzické investiční zlato je ale především „pojištěním peněz“ proti všem možným „černým“ scénářům, jakož i proti zesilující finanční represi státu na občanovi. A zde platí logika stejná jako u jiného pojištění. Tedy, že pojištění je zapotřebí uzavřít dříve než nastane pojistná událost.

Svět bude i v roce 2015 konfrontován s riziky geopolitickými, s rizikem recesívní evropské ekonomiky v důsledku protiruských sankcí, s riziky možného propadu kapitálových trhů, které se pohybují v blízkosti svých historických maxim, dále s rizikem vypuknutí dalšího kola evropské krize v důsledku neutuchajících dluhových orgií (http://www.usdebtclock.orghttp://www.verejnydluh.cz) a také možného vystoupení Řecka z měnové unie. V neposlední řadě vzpomeňme i nedávné neblahé události ve Francii, které dávají do rukou trumfy silám s plány na opuštění měnové unie.

Toto vše jsou pro evropské elity toxické ingredience, ze kterých bude velmi obtížné až nemožné, namíchat „fitness koktejl“. Naopak zlatu by mohly tyto ingredience nejen v roce 2015 propůjčit „red bull křídla.“
Proč může zlato plnit pojistnou funkci? Především proto, že se nedá, oproti klasickým měnám, natisknout. Podle vědeckých odhadů je v zemské kůře přítomno celkem asi 230 až 240 tisíc tun zlata. Z tohoto množství vytěžilo již lidstvo za dlouhá tisíciletí cca 177 000 tun, tedy asi 75 % zásob.

Co nam prineslo zlato obr 2Obrázek 2: Celkové vytěžené zlato v lidských dějinách Zdroj: GFMS, Thomson Reuters, USGS

Z grafiky je patrné, že oficiální sektor (centrální banky, MMF apod.) disponují 17,2 % této zásoby, tedy asi 30 500 tunami. Z následujících obrázků je také patrná změna v chování těchto velkých institucí, kdy změnily pohled na trh se zlatem a místo prodeje si zlatem opět plní své trezory. Kdy jindy by mohla být lepší příležitost ke startu rozumného (rozumějte jako část klasického portfolia) investování do zlata, než v době, kdy začínají nakupovat velcí hráči, kteří pravděpodobně mají i nejvíce informací o daném trhu?

Co nam prineslo zlato obr 3Obrázek 3: Nákupy a prodeje zlata centrálními bankami. Zdroj: WGC

Co nam prineslo zlato obr 4

Obrázek 4: Nejaktivnější centrální banky v nákupu zlata Zdroj: FinančníTrh.com

Nejvýznamnějším nákupčím je ruská centrální banka, což v situaci, kdy jí domácí měna padá do propastných nížin, může znamenat určité náznaky snahy podpořit rubl. Třeba se v budoucnu dočkáme i částečného krytí rublu zlatem, pokud by se situace dále nestabilizovala. Což by ovšem mohlo opět trochu zamávat se zavedeným finančním systémem.

Doporučení

Fyzické zlato není vhodným krátkodobým spekulativním médiem, neboť i jeho cena může značně kolísat.  Ale pokud investujete přiměřenou část majetku do fyzického investičního zlata, můžete vytvořit dobře diverzifikované portfolio, které bude sloužit i jako pojistka pro případ krizových scénářů.

Poradci BrokerTrustu navíc mají možnost sjednávat exkluzivní produkt Zlatý plán (www.zlatyplan.cz ), ve kterém můžou se svými klienty spořit do fyzického zlata už od 300Kč/měsíčně.

Ing. Zdeněk Ďuriš

Autor je vlastníkem společnosti Ekka Gold

Související články

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se…

5. 4. 2024 10 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.