Je správný čas k nákupu zlata?

Cena zlata se opět přiblížila k nákladům, jedná se o signál k nákupu? Relevantní otázka – složitá odpověď. Pojďme se nad tím společně zamyslet. Obr. 1: Vývoj ceny zlata v posledních pěti letech (zdroj:SpreadCharts.com) Cenový graf nám říká dvě zásadní informace. Cena zlata se od roku 2011 nachází v sestupném trendu. Každý další vrchol je nižší než ten předchozí. Zároveň...

Cena zlata se opět přiblížila k nákladům, jedná se o signál k nákupu? Relevantní otázka – složitá odpověď. Pojďme se nad tím společně zamyslet.

Je spravny cas k nakupu zlata obr 1Obr. 1: Vývoj ceny zlata v posledních pěti letech (zdroj:SpreadCharts.com)

Cenový graf nám říká dvě zásadní informace. Cena zlata se od roku 2011 nachází v sestupném trendu. Každý další vrchol je nižší než ten předchozí. Zároveň se tento trend od roku 2013 již třikrát zastavil v pásmu mezi 1100-1200 dolary za unci. Na cenovém grafu se tak vytvořila silná hranice podpory, které hrála důležitou úlohu i v minulosti. Co stojí za touto hranicí? Poměrně jednoduchá odpověď. Mezi 1100-1200 USD se pohybují celkové náklady na vytěžení jedné unce zlata. Pokud by cena zlata dlouhodobě klesla pod tuto hodnotu, docházelo by k omezování těžby a tím pádem také k budoucímu omezení nabídky. A to je pro ceny zlata pozitivní.

Páteční report z amerického trhu práce ukázal na mnohem rychlejší tvorbu nových pracovních míst, než bylo očekáváno, a to navzdory nepříznivému počasí, kterým by se případná horší statistika lehce zdůvodnila. Silné nonfarm payrolls a pokles míry nezaměstnanosti na 5,5 % dávají velkou naději, že FED zdraží dolar zvýšením úrokových sazeb dříve, než se čekalo a takové zvýšení nemusí být nutně jen kosmetickou záležitostí, jak se všeobecně očekává. Důsledek? Silné posílení USD a propad cen komodit včetně zlata. Odolá dva roky platný support takto nastartovanému pokračování sestupného trendu?

Mám dojem, že tentokrát odolat nemusí. Přinejmenším mně to přijde pravděpodobnější. Důvody?

1) Zajišťovatelé zdaleka nenakupují zlato tak, jak tomu bylo při minulých kontaktech s pásmem supportu a i large traders mají ještě dostatek prostoru k tomu aby downtrend živili i nadále.

Je spravny cas k nakupu zlata obr 2Obr. 2: Pozice zajišťovatelů a spekulantů na zlatě (zdroj: SpreadCharts)

V pátek vyhlášené údaje jsou čísla z úterka a neobsahují realitu vzniklou po pátečních makrodatech z US trhu práce a následujícím propadu ceny zlata. Nicméně z grafu je patrné, že prostor k dalšímu poklesu zde je. Předešlé hodnoty čistých pozic large traders, při nichž docházelo k obratům na hranici supportu, se pohybovaly mezi 30-50 000 kontrakty. Páteční číslo udává, že spekulace na růst (počet nakoupených kontraktů) převyšuje počet spekulací na pokles (prodaných kontraktů) o 128 512. To je hodnota více než dvojnásobná. Tato skupina má tedy ještě dostatek střeliva k tomu, aby další pokles přiživila. Ani na straně zajišťovatelů tomu není jinak. Skupina traderů přímo spojených s byznysem, mající nejlepší insider informace (těžaři a zpracovatelé), své zásoby zatím stále poměrně silně zajišťuje. Zde se hodnoty čistých pozic při předchozích obratech na hranici supportu pohybovaly v záporných hodnotách mezi 30-50 000 kontrakty. Aktuálně ohlášení číslo je téměř trojnásobné (-137 099 kontraktů). Zajišťovací aktivity proti poklesu hodnoty zlata jsou uvnitř byznysu stále velice silné.

2) Obrat nenaznačuje ani indikátor, který pro takové situace rád používám. Na rozdíl od čistých pozic je updatován na denní bázi a má už v sobě započítaný i páteční propad.

Je spravny cas k nakupu zlata obr 3Obr. 3: Indikátor změny trendu pro zlato 2008-2015

Jak je vidět z historie, má tento přístup poměrně vysokou úspěšnost a aktuálně říká: „Kdepak konec trendu. I po pátečním poklesu je zde stále velký prostor pro další pokles!“

3) Ani hodnotový indikátor, který pro komodity používám, prozatím neukazuje na to, že by bylo zlato na současné ceně kolem 1165USD za unci dramaticky levné.

Je spravny cas k nakupu zlata obr 4Obr. 4: Hodnota zlata 2012-2015

I tento indikátor ukazuje, že k hodnotám, na kterých docházelo v minulosti na supportu k obratu trendu, je ještě nějaký kus cesty. Indikátor je opět postaven na denní bázi a je v něm tudíž pátek již započten. Ano, není to stoprocentní. V prosinci 2013 došlo k odrazu ceny zlata směrem vzhůru, i když indikátor považoval komoditu za férově ohodnocenou. V ostatních případech to ale sedí. Navíc: nic není perfektní. Nežijeme a neobchodujeme v ideálním světě… Pokud ale vezmeme v potaz synergii výše uvedeného, pak to není významná vada na kráse:)

4) Rychlému obratu směrem vzhůru nenaznačuje ani tradiční sezónnost a také pohled na vývoj spredů mezi nejbližším dubnovým kontraktem a kontrakty následujícími.

Je spravny cas k nakupu zlata obr 5Obr. 5: Vývoj spredu mezi dubnovým a červnovým kontraktem (zdroj: SpreadCharts.com)

Graf vývoje hodnoty zmíněného spredu ukazuje, že zájem o nejbližší dubnový kontrakt zlata od počátku roku 2015 oslabuje a to navzdory tomu, že cena samotného zlata poměrně silně rostla. To nebývá dobré znamení a nebylo ani v tomto případě. Páteční obchodování na tom nic nezměnilo.

Sečteno a podtrženo. Další pokles ceny zlata pod silnou úroveň podpory mezi 1150-1200 USD za unci považuji za pravděpodobnější scénář dalšího vývoje než opětovný růst. Pokud se tak skutečně stane, pak se jako další hranice podpory jeví hodnota 1 000USD za unci.

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.