Peníze z druhého pilíře čekají na své majitele!

Již jen do 30. 9. mají účastníci bývalého II. důchodového pilíře čas, aby oznámili svým penzijním společnostem, co mají udělat s penězi, které u nich lidé mají. Možnosti jsou 3: – Převod do penzijního připojištění nebo DPS – Výplatu na účet – Vrácení části, kterou přispěl stát zpět státu a zbytek vyplatit na účet Třetí možnost pravděpodobně napadne málokoho,...

Již jen do 30. 9. mají účastníci bývalého II. důchodového pilíře čas, aby oznámili svým penzijním společnostem, co mají udělat s penězi, které u nich lidé mají. Možnosti jsou 3:

– Převod do penzijního připojištění nebo DPS

– Výplatu na účet

– Vrácení části, kterou přispěl stát zpět státu a zbytek vyplatit na účet

Třetí možnost pravděpodobně napadne málokoho, ale první dvě mohou být pro klienty zajímavé. V případě, že si nechají prostředky vyplatit do svého penzijního připojištění anebo doplňkového penzijního spoření, tak tím mohou výrazněji pomoci svému důchodu a pokračovat tak ve zhodnocování prostředků v podobném duchu jako to dělali doposud. Tuto možnost klientům dokonce doporučujeme – pokud jste si již jednou peníze dali stranou na stáří, tak je hloupost nyní své starší já o tyto peníze okrást.

V rámci doplňkového penzijního spoření se také stalo několik podstatných změn, které tento produkt pro klienty výrazněji zatraktivňují:

– Možnost vyšších daňových odpočtů pro klienty i jejich zaměstnavatele

– Možnost začít spořit na důchod už v dětství

– Fixně upravený věk, od kterého je možné prostředky čerpat (60 let)

– Daňové důvody – nedanění renty na dobu delší než 10 let

Více informací na téma penzí, změn v penzijních produktech atd. naleznete v BeTy v sekci BT Analýza, kde je pro Vás připravený záznam webináře, infografika a kalkulačka.

Pokud byste však chtěli své prostředky i tak vyplatit zpět na Váš účet, je třeba o tom informovat penzijní společnost, která fond spravovala. Klienti, kteří nedají své penzijní společnosti vědět, co s prostředky, si pro ně nakonec budou muset jít na svůj finanční úřad. Zde si o ně bude muset opět extra zažádat, vyplnit zbytečné formuláře a k penězům se dostane nejdříve během příštího roku.

Jestli máte některého ze svých klientů ve zrušeném II. pilíři, tak máte poslední možnost za ním zajít a probrat s ním, co s naspořenými prostředky, než je penzijní fondy pošlou na finanční úřady.

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Poradenství

Ještě je čas ty rodiče zachránit… Nové video motivuje klienty, aby řešili zajištění na důchod s BT Penzemi

Matěj, Miloš a Sofie. Tak se jmenují tři miminka – hrdinové videa, které Broker Trust připravil pro své partnery. Novorozenci komentují, jak jsou jejich rodiče zajištění na penzi, a zatímco…

9. 4. 2024 3 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.