Pojištění nemovitosti v zimě. U některých pojišťoven stačí základ, jindy je třeba vyšší balíček (vyšlo v médiích)

Letošní tuhá zima ukázala, že i v Česku dokáže toto roční období řádně potrápit majitele nemovitostí. Ačkoliv se u nás nesetkáme s lavinami, které by ohrožovaly lidská obydlí, příliš těžká sněhová pokrývka na střeše domu nebo mrazem potrhané vodovodní trubky jsou také závažné problémy, které potrápily nejednoho majitele. Ne vždy je ale proti těmto rizikům pojištěný, byť má na...

Letošní tuhá zima ukázala, že i v Česku dokáže toto roční období řádně potrápit majitele nemovitostí. Ačkoliv se u nás nesetkáme s lavinami, které by ohrožovaly lidská obydlí, příliš těžká sněhová pokrývka na střeše domu nebo mrazem potrhané vodovodní trubky jsou také závažné problémy, které potrápily nejednoho majitele. Ne vždy je ale proti těmto rizikům pojištěný, byť má na svou nemovitost pojistnou smlouvu uzavřenou.

„Ne všechny pojišťovny, jež působí v České republice, nabízejí ve své základní nabídce krytí rizik, která typicky hrozí v zimě. Někteří majitelé, kteří uzavřeli jen základní pojištění, například proto, aby získali od banky hypotéku na stavbu či pořízení nemovitosti, mohou v případě pojistné události způsobené sněhem nebo mrazem narazit na problémy,“ říká Martin Kýjonka, pojistný analytik společnosti Broker Trust.

K typickým rizikům, která hrozí v zimě, patří kvůli mrazu popraskané vodovodní potrubí, poškození střechy tíhou sněhu nebo námrazou, náhlý sesuv hornin a zemin případně vystoupání vody z kanalizace při tání velkého množství sněhu.

Následující tabulka ukazuje, že vedle pojišťoven, které kryjí zmíněná rizika už v základním pojištění, je i několik pojistných ústavů, kde si klienti musejí sjednat vyšší pojistný balíček, případně připojištění, aby se smlouva vztahovala i na tyto hrozby. V případě jedné pojišťovny pak nejde proti dvěma rizikům nemovitost pojistit vůbec.

Pojisteni v zime obr 1Každý klient by si měl pojistnou smlouvu podrobně prostudovat, případně se obrátil na pojistného odborníka, který mu dokáže poradit s výběrem vhodného produktu. Platí, že o kvalitě pojištění nerozhoduje cena, ale jeho šíře a také výluky, které pojišťovny uplatňují,“ dodává Martin Kýjonka.

I pojištěný majitel musí o svou nemovitost řádně pečovat a udržovat ji v takovém stavu, který bude škodám předcházet. Tato podmínka se vztahuje třeba i na průběžné odstraňování sněhu a ledu ze střechy nebo provádění oprav, které zabrání například zatékání vody terasou do fasády a podobně.

„Pojištění řeší především případy, kdy není možné nebezpečí předvídat. Pokud pojišťovna zjistí, že majitel domu své povinnosti zanedbal, kupříkladu neřešil zatékání vody z terasy, může mu uhradit méně peněz, případně plnění zcela odmítnout,“ říká Martin Kýjonka z Broker Trustu.

Dodává, že majitel či pojistník by si měl v případě každé škody zajistit její odpovídající fotodokumentaci pro pojišťovnu a mít k dispozici také faktury za proběhnuté opravy a rekonstrukce, aby pojišťovně mohl dokázat, že o svou nemovitost průběžně pečuje.

Článek pojistného analytika Broker Trustu Martina Kýjonky vyšel v několika médiích.

Související články

Rizika

Od 1. dubna začnou platit novinky v povinném ručení. Zbystřit musí majitelé elektrokoloběžek i seniorských trojkolek a dalších vozítek

Automobilovou hantýrkou by se o tom dalo mluvit jako o faceliftu. Povinné ručení od 1. dubna čekají změny, pro majitele osobních vozů to ale přelomové novinky nebudou. Zpozornět naopak musí…

27. 3. 2024 6 minut čtení minut čtení

Rizika

Užijte si zimní sporty naplno: 10 zásad kvalitního pojištění na hory

Češi milují lyžování. I v evropském srovnání patříme mezi státy, kde se lyže a snowboard těší největší oblibě. Dovolená na horách kromě sportovního vyžití, nádherných panoramat a dobré zábavy ale…

26. 1. 2024 9 minut čtení minut čtení

Rizika

Novinky v povinném ručení nabraly zpoždění. Co nás čeká v příštím roce na silnicích?

Původně na Vánoce, nyní nejdříve až v prvním čtvrtletí příštího roku začnou platit novinky v povinném ručení, které zvyšují například minimální povinné limity. Záleží, kdy bude zákon definitivně schválen. Co…

28. 11. 2023 6 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.