RIP odhalí nejlevnější životní pojištění

Podrobili jsme analýze cenu životního pojištění na českém trhu. Několik nákladových ukazatelů tu sice již je, další se chystají, na rozdíl od nich jsme se ale nezaměřili na investiční, ale rizikovou složku. Věříme totiž, že  životní pojistky jsou tu především od krytí rizik. Rozdíly v cenách jsou mezi pojišťovnami obrovské. Čtyřicetiletého klienta, který se chce pojistit...

Podrobili jsme analýze cenu životního pojištění na českém trhu. Několik nákladových ukazatelů tu sice již je, další se chystají, na rozdíl od nich jsme se ale nezaměřili na investiční, ale rizikovou složku. Věříme totiž, že  životní pojistky jsou tu především od krytí rizik.

Rozdíly v cenách jsou mezi pojišťovnami obrovské. Čtyřicetiletého klienta, který se chce pojistit na 1 mil. korun, lze pojistit za 1476 Kč ročně, ale i za 2 976 Kč. Jak spočítal analytik Broker Trustu Dušan Šídlo, rozdíly v ceně pojištění úmrtí dosahují až 100 %.

A tak jsme vytvořili index RIP (Ryzí index pojištění). Proč jsme to udělali? Podívejte se na video Dušana Šídla na finTV!

RIP finTV

Ukazatel RIP poskytuje rychlý a jednoduchý přehled o tom, které pojišťovny patří k těm levnějším, a které naopak k dražším. Tento ukazatel „předraženosti“ životního pojištění vyjadřuje v procentech průměrnou nákladovou a ziskovou přirážku dané pojišťovny. Tato přirážka je počítána ve srovnání s takzvaným ryzím pojistným, které by bylo dostatečné na úhradu pojistných plnění a pojišťovna by neměla s pojišťováním žádné dodatečné náklady ani zisk. Podle tohoto ukazatele patří k nejlevnějším Generali pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny.

Pojištění samozřejmě nemůže být hodnoceno jen podle ceny, ale i podle kvality pojistného krytí – zejména výluk a omezení pojistných plnění. Levné pojištění ještě neznamená pojištění kvalitní.

Srovnání pojistných produktů dle indexu RIP najdete zde.

Náš tip:

Nepropásněte žádný článek z blogu! Sledujte nás na své oblíbené sociální síti nebo se přihlašte k odběru týdenního přehledu (v menu na pravé straně stránky).

Související články

Rizika

Užijte si zimní sporty naplno: 10 zásad kvalitního pojištění na hory

Češi milují lyžování. I v evropském srovnání patříme mezi státy, kde se lyže a snowboard těší největší oblibě. Dovolená na horách kromě sportovního vyžití, nádherných panoramat a dobré zábavy ale…

26. 1. 2024 9 minut čtení minut čtení

Rizika

Novinky v povinném ručení nabraly zpoždění. Co nás čeká v příštím roce na silnicích?

Původně na Vánoce, nyní nejdříve až v prvním čtvrtletí příštího roku začnou platit novinky v povinném ručení, které zvyšují například minimální povinné limity. Záleží, kdy bude zákon definitivně schválen. Co…

28. 11. 2023 6 minut čtení minut čtení

Rizika

Povinné ručení v novém: Tyto změny vás čekají už v prosinci

Zákon o povinném ručení, tedy přesně o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, má už něco „najeto“. Účinný je 23 let a prošel řadou novelizací. Proto je namístě zákon nový, jehož…

29. 9. 2023 5 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.