RUP má nového vítěze!

Ukazatel RUP (rating úrazového plnění) sleduje štědrost výplatních schémat pojišťoven v pojištění trvalých následků úrazu. Jaká pojišťovna vyhrála? V Broker Trustu připravujeme různé analytické nástroje. V oblasti pojištění jsou to například srovnávací ukazatele. Jedním z nich je RUP (= rating úrazového plnění), který hodnotí štědrost výplatních schémat pojišťoven v pojištění trvalých následků úrazu. Tento ukazatel zohledňuje jak progresivní plnění, tak...

Ukazatel RUP (rating úrazového plnění) sleduje štědrost výplatních schémat pojišťoven v pojištění trvalých následků úrazu. Jaká pojišťovna vyhrála?

V Broker Trustu připravujeme různé analytické nástroje. V oblasti pojištění jsou to například srovnávací ukazatele. Jedním z nich je RUP (= rating úrazového plnění), který hodnotí štědrost výplatních schémat pojišťoven v pojištění trvalých následků úrazu.

Tento ukazatel zohledňuje jak progresivní plnění, tak i ohodnocení úrazů v oceňovacích tabulkách pojišťoven. RUP je přitom spočten velmi jednoduše: vzal se dostatečně velký vzorek různých trvalých následků (aktuálně celkem 95 úrazů s trvalými následky vyššími než 10 % tělesného poškození) a srovnalo se, kolik jednotlivé pojišťovny za tyto následky vyplatí. Pojišťovna, která by vyplatila v součtu za tento velký vzorek úrazů nejvíce, dostala hodnocení nejvyšší, a to 100 %. Pojišťovny, které by vyplatily méně, dostaly v tomto ukazateli procento úměrně nižší.

Novým vítězem je pojišťovna Allianz, která na prvním místě vystřídala pojišťovnu Metlife Europe Limited. Allianz oproti minulosti zvedla hodnoty trvalých následků u nedominantní horní končetiny na úroveň té dominantní (úraz praváka na levé ruce má stejnou hodnotu jako na pravé) a zvedla progresi až na 800 %. Současně prodloužila také akci nejvyššího plnění mezi TOP 5 pojišťovnami. Pokud by jiná pojišťovna z 5 největších pojišťoven v ČR plnila za dané trvalé následky více než Allianz, pojišťovna garantuje, že rozdíl dorovná. Konkrétní podmínky jsou k nalezení na webových stránkách Allianz.

Na druhém místě je s nepatrným odstupem pojišťovna Metlife Europe Limited. Ta sice nemá obdobnou garanci jako Allianz, ale má výhodný systém progrese. Pojišťovna na rozdíl od některých jiných pojišťoven neposkytuje zajímavou progresi až pro 100% tělesné poškození, ale i pro výrazně nižší hodnoty.

Za poslední rok došlo ke zvýhodnění systému progrese také u pojišťoven Generali, NN, Pojišťovny České spořitelny a České pojišťovny. Aktuální hodnotu ukazatele RUP znázorňuje následující tabulka:

 POJIŠTOVNA HODNOTA RUP
ALLIANZ RYTMUS 100%
METLIFE GARDE 95%
GENERALI BELLA VITA 83%
PČS FLEXI 70%
UNIQA RŽP-D 68%
ČPP EVOLUCE 68%
NN SMART 65%
ČSOB FORTE 61%
KOOPERATIVA 7BN 60%
ČP MůJ ŽIVOT 53%

 

Související články

Rizika

Užijte si zimní sporty naplno: 10 zásad kvalitního pojištění na hory

Češi milují lyžování. I v evropském srovnání patříme mezi státy, kde se lyže a snowboard těší největší oblibě. Dovolená na horách kromě sportovního vyžití, nádherných panoramat a dobré zábavy ale…

26. 1. 2024 9 minut čtení minut čtení

Rizika

Novinky v povinném ručení nabraly zpoždění. Co nás čeká v příštím roce na silnicích?

Původně na Vánoce, nyní nejdříve až v prvním čtvrtletí příštího roku začnou platit novinky v povinném ručení, které zvyšují například minimální povinné limity. Záleží, kdy bude zákon definitivně schválen. Co…

28. 11. 2023 6 minut čtení minut čtení

Rizika

Povinné ručení v novém: Tyto změny vás čekají už v prosinci

Zákon o povinném ručení, tedy přesně o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, má už něco „najeto“. Účinný je 23 let a prošel řadou novelizací. Proto je namístě zákon nový, jehož…

29. 9. 2023 5 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.