Regulace v poradenské praxi: dohled

Minulý týden jsme vám na blogu slíbili odstartovat seriál krátkých článků o regulaci v poradenské praxi. První díl budeme věnovat zákonu 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru (dále jen ZoSÚ) se zaměřením na vrcholný prvek celé regulace – dohled. V současné době je dohled nad poskytováním a zprostředkováním spotřebitelských úvěrů rozdělen mezi ČNB (dohlíží na bankovní instituce – poskytovatele) a ČOI (dohlíží na...

Minulý týden jsme vám na blogu slíbili odstartovat seriál krátkých článků o regulaci v poradenské praxi. První díl budeme věnovat zákonu 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru (dále jen ZoSÚ) se zaměřením na vrcholný prvek celé regulace – dohled.

V současné době je dohled nad poskytováním a zprostředkováním spotřebitelských úvěrů rozdělen mezi ČNB (dohlíží na bankovní instituce – poskytovatele) a ČOI (dohlíží na nebankovní poskytovatele a zprostředkovatele).

Dnem kdy začne platit ZoSÚ, tedy 1. 12. 2016, přechází dohled pouze na ČNB. Ta bude dohlížet jak na banky a nebankovní poskytovatele, tak i na distributory – zprostředkovatele.

Bude přijímat stížnosti a podněty od spotřebitelů, prošetřovat je a samozřejmě také v případě pochybení udělovat sankce. A aby mělo koho kontrolovat a sankcionovat, bude spravovat a provozovat veřejný registr v elektronické podobě. Princip bude stejný, jako již existuje v oblasti investic.

Do registru bude ČNB zapisovat:

– nebankovní poskytovatele spotřebitelského úvěru,

– samostatné zprostředkovatele,

– vázané zástupce,

– zprostředkovatele vázaného spotřebitelského úvěru a

– zahraniční zprostředkovatele.

Samostatný zprostředkovatel musí požádat o udělení oprávnění k činnosti, a pokud ČNB vyhoví, zapíše jej do registru. Vázaného zástupce ČNB do registru zapíše na základě oznámení, které podá zastoupený – samostatný zprostředkovatel (např. Broker Trust).

ČNB může odejmout oprávnění k činnosti SZ / VZ za podmínek stanovených zákonem a může o tom vhodným způsobem informovat veřejnost. Před odejmutím oprávnění má ČNB k dispozici ještě správní řízení a sankce. Správních deliktů zákon definuje celou řadu (§ 153 – § 157), ale v zásadě jde o tři výše pokut:

– Do 5 000 000 Kč

– Do 10 000 000 Kč

– Do 20 000 000 Kč

Poskytovatelé a zprostředkovatelé budou muset prokázat odborné znalosti a dovednosti, aby mohli vykonávat svoji činnost. Tuto odbornou způsobilost prokáží úspěšným složením odborných zkoušek, které bude pro ČNB zajišťovat akreditovaná osoba. Akreditace k pořádání odborné zkoušky zaměřené na prokázání odborných znalostí a dovedností zprostředkovatelů a poskytovatelů bude přidělovat také ČNB, zároveň tyto akreditované osoby zveřejní v seznamu a připraví pro ně sadu otázek a testů.

Podmínky pro získání odborné způsobilosti bude specifikovat vládní vyhláška, která je v tuto chvíli v připomínkovém řízení. Blíže se parametrům zkoušek budeme věnovat později v části zaměřené na vázané zástupce (VZ), tedy koncové zprostředkovatele.

V příštím díle se budeme věnovat poskytovatelům – bankám.

Související články

Úvěrování

Sazby opět klesají. Proč teď neotálet s hypotékou

V BT pro vás sledujeme neustále aktuální dění a přidáváme k němu důležitý kontext. ČNB dnes opět snížila úrokové sazby o 0,5 procentního bodu, nyní je dvoutýdenní repo sazba na…

20. 3. 2024 2 minut čtení minut čtení

Poradenství

Váš konzultant: Stav spoření na penzi je často tristní. Jako poradci máme v rukou to změnit

Sednete si s klientem, podíváte se na stávající penzijko a je to tam – transformovaný fond. Chudák klient se pak ještě diví, proč je to špatně, když se přeci penzijní…

28. 2. 2024 7 minut čtení minut čtení

Úvěrování

Když klienti nedosáhnou na hypotéku nebo potřebují získat za svou nemovitost férovou částku, pomůže jim MOOY

Na první pohled vypadá název MOOY možná zvláštně, ale když vám řekneme, že výslovnost je [MŮJ], tak budete ohledně smyslu tohoto produktu rázem „doma“. Je to služba, která nabízí v…

9. 2. 2024 8 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.