Americký dolar na ústupu?

Komentář Václava Pecha k pozici amerického dolaru jste měli možnost číst na několika odborných finančních serverech. Pokud jste zatím neměli tu příležitost, přinášíme vám jej v původní podobě na blogu BT. USD na ústupu? Ruský prezident Putin pohrozil Spojeným státům, že pokud budou zavádět sankce proti jeho zemi, pak budou Rusové nuceni zvážit současný status amerického dolaru jako...

Komentář Václava Pecha k pozici amerického dolaru jste měli možnost číst na několika odborných finančních serverech. Pokud jste zatím neměli tu příležitost, přinášíme vám jej v původní podobě na blogu BT.

USD na ústupu?

Ruský prezident Putin pohrozil Spojeným státům, že pokud budou zavádět sankce proti jeho zemi, pak budou Rusové nuceni zvážit současný status amerického dolaru jako světové rezervní měny. Pokud by to Rusko učinilo, jednalo by se pochopitelně o negativní informaci na stranu dolaru jako světové rezervní měny a mohlo by to vést k jeho oslabení.

USD jako rezervní měna

Jak se USD ke svému výsadnímu postavení dostal? V sedmdesátých letech se stal dolar rozhodnutím OPECu jedinou měnou, v níž bylo možné provádět obchody s ropou, zemním plynem a ostatními fosilními palivy. Ropa je nejobchodovanější světovou komoditou a zároveň také surovinou, kterou ekonomiky potřebují ke svému dalšímu rozvoji. Státy nemající dostatečné vlastní ropné zdroje tedy jsou nuceny nakupovat a držet ve svých zásobách dostatek americké měny. Se zdražováním ropy a stále vzrůstající poptávce po ní přichází také vyšší poptávka po USD, jakožto rezervní měně. To do velké míry činí americký dolar stabilní měnou i přes to, že tamější vláda každoročně emituje nové dolary a nakupuje za ně zboží a služby v zahraničí. To zároveň také mimo jiné vede k nevyrovnané obchodní bilanci Spojených států ve prospěch dovozů.

Přidá se Rusko k Číně, Íránu a Venezuele?

Rusko by se tedy, případným uskutečněním Putinovy hrozby, přidalo k zemím, jako je Írán a Venezuela. Ty již od počátku nového tisíciletí propagují obchodování s ropou v jiných měnách než je americký dolar. Aby nedošlo k omylu. Celá myšlenka není ze strany Ruska nová. Vladimir Putin hovořil o možné změně systému založeném na samotném americkém dolaru už v roce 2009 na ekonomickém summitu v Davosu a jen o dva měsíce později dokonce navrhl guvernér čínské centrální banky vytvoření jiné světové rezervní měny.

Černý scénář

Pokud by se tedy Rusko skutečně přidalo na stranu příznivců odstranění USD z jeho současného trůnu a prodávalo svoji ropu v jiné měně, než v té současné, mohlo by to pro americký dolar znamenat určitý problém spojený s celosvětovým poklesem poptávky. Nižší poptávka po USD by pak postavila otazník i trendu pravidelného emitování nových dolarů, rozpočtových deficitů a také by postavila USA před problém jejich nevyrovnané obchodní bilance. A to zejména v situaci, kdy je již severomořský typ ropy BRENT na burzách obchodovanější, než americký WTI. Objemy obchodů s WTI třeba v roce 2012 poklesly o čtrnáct procent, zatímco objemy BRENTu vzrostly o procent sedmnáct.

Nahradí někdo dolar?

Tento vývoj ale nepovažujeme za příliš pravděpodobný. Odsunutí dolaru z jeho pozice rezervní měny je tradičním rétorickým cvičením, které používají vlády některých zemí včetně Ruska, pokud chtějí Spojeným státům pohrozit. Skutečná realizace podobných kroků by ale stála hodně času a především není jasné, která měna by měla USD na jeho pozici nahradit. Společná evropská měna má za sebou jen velice krátkou historii, k níž rozhodně nepřispěla dluhová krize z posledních let, která ještě zřejmě není zcela u konce. Mělo by USD nahradit de facto komunistické čínské renminbi? V tuto chvíli je to pravděpodobně také nepřijatelné.

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.