Amerika tentokrát předčila Evropu (Týden 49)

Ten Kim snad opravdu čte naše komentáře! Sotva jsem napsal, že si na výstředního severokorejského soudruha už nikdo nevzpomene, vyletěla další z jeho raket. Škody nenapáchala. Ani materiální a ani ty burzovní. Akciové a dluhopisové indexy jako by si toho ani nevšimly a pokračovaly ve svém poklidném životě. Ve světě komodit nezpůsobilo listopadovou revoluci ani vyhlášení OPECu. Kartel nepřišel...

Ten Kim snad opravdu čte naše komentáře! Sotva jsem napsal, že si na výstředního severokorejského soudruha už nikdo nevzpomene, vyletěla další z jeho raket. Škody nenapáchala. Ani materiální a ani ty burzovní. Akciové a dluhopisové indexy jako by si toho ani nevšimly a pokračovaly ve svém poklidném životě.

Ve světě komodit nezpůsobilo listopadovou revoluci ani vyhlášení OPECu. Kartel nepřišel s ničím, co by se nečekalo.  Prodloužení stávajících těžebních limitů ropy bylo prakticky předem domluveno a jednání to jenom stvrdilo. Reakce trhu byla předvídatelná. Tradiční vzorec „Sell the News“ poslal ceny ropy po zveřejnění výsledků jednání o procento níže.

Ve Spojených státech stále není jasný osud daňové reformy prezidenta Trumpa. O konkrétní podobě reformy se stále jedná, je pravděpodobné, že některé části původního návrhu jsou aktuálně neprůchodné a budou muset být nahrazeny jiným zněním. Více zatím známo není a trhy setrvávají ve vyčkávacích pozicích.

Nadšení v nich však stále zůstává, a tak byly americké akcie v uplynulém týdnu nejvýkonnějším indexem. Hlavním důvodem pro jejich růst byla lepší než očekávaná makroekonomická data. Americké HDP rostlo v uplynulém období rychleji, než se obecně čekalo, rostly také uskutečněné i rozjednané prodeje nových domů. Zájem o nemovitosti potvrdil také růst jejich cen. To vše více než vyvážilo mírné zklamání, kterého jsme se dočkali z průmyslového sektoru. Na růstu US indexů se ovšem podílely zejména defenzivní sektory a hodnotově orientované akciové tituly, zatímco dravé technologie prošly poměrně dramatickým výprodejem.

Nedařilo se naopak evropským akciím, a to i přesto, že i zdejší data bylo většinou nad očekávání dobrá. Míra nezaměstnanosti v eurozóně nadále klesá, míra úvěrů poskytovaných korporátní sféře zdravě roste, a to i díky vysoké úrovni ekonomického sentimentu. Jedinou kaňkou je v Evropě nadále nízká inflace. Určitou vahou jsou také doposud nedokončená jednání o BREXITu. Českých akcií se ovšem taková jednání příliš nedotýkají, a tak byl český index jedním z těch nejvýkonnějších.

Pocit bezpečí proudí nadále také z komoditního sektoru, kde se nedaří drahým kovům. Zlato v uplynulém týdnu odepsalo tři čtvrtiny procenta a stříbro je slabší dokonce o více jak čtyři procenta. Kdepak, tenhle trh se vůbec nebojí! Pokud nemá ovšem pravdu teorie, podle které se pesimisté přesouvají ze zlata a stříbra a hromadně se ukrývají do bitcoinu.

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.