Bláznivé trhy (Týden 32)

Minule zmíněná tržní pravidla platí evidentně dál. Po velice slabém údaji o růstu amerického HDP cena akcií rostla, protože to donutí FED nezvyšovat úrokové sazby a současný „Money For (almost) Free Land“ bude pokračovat. Špatná zpráva rovná se dobrá zpráva! FED poté ovšem upozornil, že při svém rozhodování nebude příliš přihlížet na jeden osamocený údaj o HDP a bude se koncentrovat...

Minule zmíněná tržní pravidla platí evidentně dál. Po velice slabém údaji o růstu amerického HDP cena akcií rostla, protože to donutí FED nezvyšovat úrokové sazby a současný „Money For (almost) Free Land“ bude pokračovat. Špatná zpráva rovná se dobrá zpráva!

FED poté ovšem upozornil, že při svém rozhodování nebude příliš přihlížet na jeden osamocený údaj o HDP a bude se koncentrovat zejména na trh práce a jeho stav. Páteční čísla právě z trhu práce však zcela jasně překonala očekávání a zvýšila tak pravděpodobnost blízkého zvýšení sazeb. To je přece podle logiky minulého týdne špatná zpráva ne? Nikoli! To je skvělá zpráva. US ekonomika je silná! Dobrá zpráva je přece dobrá zpráva! Akcie jsou opět na dalších historických high! A to i přes další pokles odhadů ziskovosti US firem, kterého jsme byli v minulém týdnu svědky.

Je velice těžké předvídat budoucí vývoj na trzích, které nereagují na přicházející zprávy normálně, tedy ve shodě s historickým vývojem. Jiné měřítko než historická zkušenost neexistuje a tudíž jsem z dlouhodobého pohledu nadále vůči US akciím, které popírají zákony gravitace, negativní. To, že je hlavní světový trh drahý, zároveň neznamená, že ve světě neexistují investiční příležitosti. Budou se ale spíše týkat trhů, které si už prošly silnější korekcí.

Z dalších makroekonomických zpráv zaujala Bank of England. Ta na svém zasedání snížila úrokové sazby z 0,50 % na 0,25 % a navíc také zvýšila objem výkupu aktiv z trhu.  Ten zahrnuje jak dluhopisy státní, tak také dluhopisy korporátní.  Banka nevyloučila, že v případě potřeby může svoje opatření ještě rozšířit. Pro trhy jasně pozitivní zpráva.

Jednala také Česká národní banka. Zasedání její rady nic nového a nečekaného nepřineslo. Pro nás je zajímavé jen to, že banka prozatím považuje polovinu příštího roku za období, kdy by mohla ukončit intervence proti české koruně. Zajímavou informací je také to, že rada vůbec nejednala o tom, že by zavedla záporné úrokové sazby. Koruna tedy nemá důvod ze svých aktuálních pozic ustupovat.

V příštím týdnu bude zajímavé sledovat, zda statistika nově otevřených a ztracených pracovních pozic v USA (JOLTS – Job Opennings and Labor Turnover Survey) potvrdí silná čísla z pátečních Non Farm Payrolls. Pokud potvrdí, pak se bude jednat o dobrou zprávu, pokud ne, bude to špatná zpráva. Nedojde-li k nenadálé změně sentimentu, pak zřejmě víme, jak by tyto výsledky byly interpretovány. Existuje hodně důvodů se domnívat, že by se US akciový trh měl pohybovat mnohem níže. Zároveň se ale zřejmě krátkodobě nezmění aktuální prostředí, v němž US akcie odmítají byť jen mírně korigovat, a tak má smysl udržovat v nich určitou alokaci. V USA budou také ohlášeny maloobchodní tržby a spotřebitelský sentiment. V Evropě pak budou investory zajímat informace a růstu hrubého domácího produktu v eurozóně.

Podrobný komentář s grafy a porovnáním fondů zaměřených na severní Evropu najdete zde.

Související články

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se…

5. 4. 2024 10 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nastává dluhopisová apokalypsa? (Videokomentář: Týden 14)

Hlavní makroekonomickou zprávou týdne byla dozajista informace o solidním růstu HDP v USA. Za poslední kvartál loňského roku rostl o 3,4 % ročně, což jsou lepší výsledky, než se očekávalo.…

3. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.