Co nám napověděl rok 2014? (akcie)

Investiční rok 2014 nebyl tak jednotný, jako jeho dva poslední předchůdci. V předešlých letech rostly nadprůměrným tempem prakticky všechny globální indexy a největší hypotetický problém pro investory představovala spíše otázka: „Kam bych mohl proboha investovat, abych na tom výrazně nadprůměrně nevydělal?“ Loňský rok byl plný mimořádných událostí, které se následně projevily na akciových, dluhopisových, komoditních a pro nás...

Investiční rok 2014 nebyl tak jednotný, jako jeho dva poslední předchůdci. V předešlých letech rostly nadprůměrným tempem prakticky všechny globální indexy a největší hypotetický problém pro investory představovala spíše otázka: „Kam bych mohl proboha investovat, abych na tom výrazně nadprůměrně nevydělal?“

Loňský rok byl plný mimořádných událostí, které se následně projevily na akciových, dluhopisových, komoditních a pro nás zejména měnových trzích.

Americký dolar

Pro našince bylo hlavní událostí roku zcela bezprecedentní posílení amerického dolaru vůči většině světových měn, českou korunu nevyjímaje. Ta oproti USD oslabila téměř o sedmnáct procent. Důsledkem pro českého investora je příjemná schizofrenie ukazující na diametrálně jiné výsledky přepočtené do české koruny a výsledky reálné, tedy počítané v konkrétní měně trhu. Vysoké korunové výnosy roku 2014 mohou být z velké části výsledkem měnového pohybu a nikoli pohybu samotného trhu. I proto v dalším textu uvádíme zhodnocení v obou těchto přepočtech.

Poražení

Evropské akcie trpěly pod vlivem ukrajinské krize. Geograficky poměrně blízký ozbrojený konflikt a následné unijní sankce vůči Rusku investory znejistěly a měly také negativní dopad na ekonomickém poli. Prudký pokles ceny ropy opět nastolil otázku ohledně schopnosti některých zemí splácet svoje závazky. Nebylo to jen Rusko, jehož rozpočet byl dlouhá léta stavěn na cenách ropy přes sto dolarů za barel. Možná větším problémem může být například Venezuela, ale také další státy. Kolaps ruského rublu a propad tamního dluhopisového trhu je varováním pro ty ostatní. Na konci roku se opět vynořilo Řecko. Parlament se neshodl na novém prezidentovi a díky tomu se budou na počátku letošního roku konat předčasné parlamentní volby. A hlavním favoritem je trhy obávaná SYRIZA, která se netají svojí antipatií k úsporným opatřením, která v Řecku platí.

USA vítězí, emerging markets na chvostu

Rekordmanem právě skončeného roku jsou opět americké akcie. Ty si připsaly téměř čtrnáct procent a pokračují tak ve svém pravidelném více jak desetiprocentním zhodnocení. Hlavními tahouny tohoto úspěchu jsou přesvědčivé firemní zisky, ve srovnání s ostatními také silná ekonomika a pochopitelně tržní sentiment. Index SP500 má na první pohled zjevný a silný trend. Ten už, alespoň podle mého názoru, netlačí vpřed prostředky dlouhodobých investorů, jako spíše krátkodobějších obchodníků. Při vysokých valuacích amerického akciového trhu se tomu nelze ani divit. Přesto ale není na místě dělat z této situace ukvapené závěry. „Trend is your friend,“ zní staré burzovní pravidlo a já snad dodávám pouze „Until it´s not.“ Znamení toho, že by trend končil, však zatím chybí. V roce 2015 bude klíčové taková znamení a jejich potvrzení hledat.

Na druhé straně spektra stojí akcie rozvíjejících se trhů. Ty, počítáno v měně trhu, tedy amerických dolarech, od počátku roku ztratily ze své hodnoty 2,2 %. Emerging markets jsou z mého pohledu velice různorodá skupina zemí a je těžké je hodnotit jako celek. Na jedné straně v nich nalezneme Rusko a na druhé straně mnohé asijské a latinsko-americké země. Záleží zde na konkrétním fondu a jeho alokaci aktiv. Velká část zemí spadajících do tohoto koše jsou producenty komodit a komoditní propad, kterého jsme svědky, na nich zanechává stopy.

Ostatní indexy si připsaly vesměs průměrné zhodnocení. MSCI Europe je výše o necelých sedm procent, čínský akciový index je díky aktivitě centrální banky ze závěrečného kvartálu roku o osm procent výše a celosvětový MSCI World získal v roce 2014 necelých pět procent.

Vrátí se na trhy volatilita?

Co mě v uplynulém roce na vývojích akciových trhů zaujalo, je především jejich zvýšená kolísavost (volatilita) spojená zejména s druhou polovinou roku. Svědčí o tom graf hlavního amerického indexu SP500.

Ohlednuti obr 1V roce 2014 jsme byli svědky hned šesti korekcí, které dostaly ceny akcií pod jejich padesátidenní průměr. Jedna z těchto korekcí skončila dokonce pod dvousetdenním průměrem, který je považován za hranici mezi rostoucím a klesajícím trhem. V roce 2013 takový případ nenaleznete. Po ukončení programu kvantitativního uvolňování jsme jen za poslední kvartál zažily tři poměrně silné výprodeje. To je zcela v souladu s minulostí, kdy každé ukončení podpůrných programů ze strany FEDu přineslo na trhy vysokou volatilitu. FED ovšem nyní říká, že žádné další uvolňování nechystá. Znamená to, že se na trhy jim zcela přirozená volatilita opět vrátí? Myslím, že ano. Další roky budou se solidní pravděpodobností kolísavější, než jsme si zvykli. Jak z toho ven? Existují fondy zaměřené na akcie s nižší volatilitou (low volatility) a to jak pro korunového, tak pro eurového investora.

Kdo se přizpůsobí? Amerika, nebo zbytek světa?

Ohlednuti obr 2Americké akcie prozatím svůj trend drží a jsou schopny po každé korekci vyšplhat poměrně rychle na nová historická maxima. To je známkou jejich síly.

Při pohledu na celosvětový index už taková síla patrná není. Z globálního pohledu se index nachází pod dvousetdenním průměrem a růstové korekce se k novým „high“ trhu již od srpna nejsou schopny probojovat. To nemusí být dobré znamení.

Navlas stejná je také situace u indexu evropského.

Pro příští rok věřím, že se přizpůsobí spíše USA a ze svých rekordních zisků sleví. Důvody? Třeba silný dolar a všeobecně uznávaná perspektiva jeho dalšího zhodnocování v roce 2015. Silný dolar může snížit zisky zejména velkých společností s globální působností a ziskovost firem je hlavním fundamentálním podkladem několikaletému růstu US akcií. Netvrdím, že přijde kolaps indexu SP500. Říkám jen, že se dvojciferné zisky (v dolarovém vyjádření) již nemusí opakovat. Možná není od věci se v takovémto případě poohlédnout po fondu zaměřeném na US akcie menších a středních firem. Ty mají svůj odbyt zpravidla na domácím, tedy americkém trhu a síla dolaru jejich tržby příliš neovlivní. Pozor, ale na jejich kolísavost. Je poměrně vysoká, a tudíž nemusí být tento typ aktiv vhodný pro každého investora.

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.