Den D již zítra? (Týden 38)

Na trhy se vrátila volatilita. Naštěstí. Po několika uspávacích týdnech, kdy se na cenových grafech doslova do písmene nic nedělo, přišel konec prázdnin a polil trhy živou vodou. V prvním zářijovém týdnu jsme byli svědky prudkého poklesu cen akcií i dluhopisů. Důvodem obav investorů byly neobvykle ostré projevy několika guvernérů FEDu, kteří vůbec nevyloučili zvýšení úrokových sazeb již na...

Na trhy se vrátila volatilita. Naštěstí. Po několika uspávacích týdnech, kdy se na cenových grafech doslova do písmene nic nedělo, přišel konec prázdnin a polil trhy živou vodou. V prvním zářijovém týdnu jsme byli svědky prudkého poklesu cen akcií i dluhopisů. Důvodem obav investorů byly neobvykle ostré projevy několika guvernérů FEDu, kteří vůbec nevyloučili zvýšení úrokových sazeb již na nejbližší schůzi, které budeme svědky již zítra. Trh s tím, že by mohla centrální banka Spojených států zvyšovat sazby ještě letos, skutečně příliš nepočítá a na náznaky toho, že by se tak přece jenom mohlo stát, je velice citlivý.

Další týden byl ale znovu ve znamení růstu, který měli opět na svědomí členové bankovní rady. Ti ve svých vystoupeních pro změnu veřejnosti sdělili, že vnímají předčasné zvyšování sazeb jako větší nebezpečí, než pokud by FED k tomuto kroku přistoupil později, než bylo potřeba. A pravděpodobnost zvýšení sazeb v září a prosinci téměř okamžitě významně poklesla.

To, co je z mého pohledu dobré vnímat, je skutečnost, že ani přes růst, kterého jsme byli minulý týden svědky, se index SP500 nedokázal vrátit na úrovně, na nichž se obchodoval v průběhu prázdnin. To není optimistický signál.

Tydenni komentar 38 2016 obr 1Klíčovou událostí, na kterou trhy po celém světě zřejmě vyčkají, bude výstup ze středečního jednání amerických centrálních bankéřů. Zvýšení sazeb bude velice pravděpodobně negativní zprávou pro většinu aktiv kromě amerického dolaru.  Pokud by FED k tomuto kroku sáhnul, pošle zřejmě akciové i dluhopisové trhy citelně níže. Proč by to ale měl dělat, když to trhům ublíží?

Centrální banky potřebují mít v zásobě munici, pro boj s další ekonomickou krizí. Musí mít sílu reagovat a prvním a nejčastějším krokem bylo vždy snižování úrokových sazeb. Na počátku finanční krize se sazby pohybovaly nad pěti procenty a FED je velice rychle snížil až k nule.  Nyní jsou sazby stále téměř na nule. Není kam snižovat. Tento typ munice je prakticky vystřílen.

Dalším důvodem pro zvýšení sazeb je obnovení respektu, který investoři vůči FEDU již téměř ztratili. Někdy se může zdát, že z jestřábích vyjádření významných členů bankovní rady mají celkem vzato legraci. Když pronesli významní guvernéři Dudley a Fischer své varovné projevy o tom, že září může být měsícem, kdy půjdou sazby nahoru, zůstaly odhady trhu ohledně pravděpodobnosti zvýšení sazeb pevně mezi 6 a 18 procenty. Prohlášením FEDu se tedy příliš nevěří. A pokud se na finančním trhu nevěří centrální bance, tak komu by se mělo věřit? Ani FED nemůže být spokojen s bohorovným klidem drahých akciových i dluhopisových trhů pohybujících se u historických maxim.

Na druhé straně z americké ekonomiky v posledních týdnech nepřicházejí zrovna dobré zprávy. Poslední číslo z průmyslu svědčí o znovu se navrátivší kontrakci a také sektor služeb zaznamenal v uplynulém měsíci silný pokles. Zklamaly také údaje o maloobchodních tržbách. Bude FED opět v „data depended“ módu nebo bude jednat? To je nejdůležitější otázka týdne. Odpověď na ní má potenciál s hodnotami akcií, dluhopisů i komodit silně pohnout.

Podrobný komentář a jako bonus porovnání fondů zaměřených na čínské akcie zde.

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.

Bohuslav Černý

ředitel pro prahu

obchod.cerny@brokertrust.cz

+420 602 445 306