Dobrý týden (Týden 43)

Hlavní událostí minulého týdne bylo zasedání Evropské centrální banky. Ta ponechala své nastavení úrokových sazeb na současných úrovních (základní sazba na nule a její depozitní sestřička na -0,4 %). Trhy tak nijak nepřekvapila. Díky předešlým spekulacím jsme však byli zvědaví, jestli se Mario Draghi vyjádří ohledně plánovaného utlumení aktuálního programu kvantitativního uvolňování. V tomto ohledu jsme ale žádné...

Hlavní událostí minulého týdne bylo zasedání Evropské centrální banky. Ta ponechala své nastavení úrokových sazeb na současných úrovních (základní sazba na nule a její depozitní sestřička na -0,4 %). Trhy tak nijak nepřekvapila. Díky předešlým spekulacím jsme však byli zvědaví, jestli se Mario Draghi vyjádří ohledně plánovaného utlumení aktuálního programu kvantitativního uvolňování. V tomto ohledu jsme ale žádné nové informace neslyšeli. Platí tedy stále to, že banka bude až do března 2017 vykupovat z trhu eurové dluhopisy s objemem 80 miliard EUR každý měsíc. Předpokladem tedy je, že ECB od dubna příštího roku začne postupně snižovat objemy vykoupených dluhopisů. Pokud by ovšem ve své současné politice vytrvala i nadále, pak by to mohl být důvod pro prodloužení intervencí České národní banky vůči naší domácí měně. Koneckonců i guvernér Rusnok připustil, že by se konec intervencí mohl přesunout až do roku 2018.

FED zveřejnil zápis ze svého posledního jednání.  Vyplynulo z něj, že podmínky na trhu práce zůstávají vyrovnané a výhled je pak veskrze pozitivní. To drží stále velice vysoko pravděpodobnost toho, že v USA dojde v prosinci ke zvýšení úrokových sazeb. To dotvrzují i vystoupení několika amerických centrálních bankéřů.

Z pohledu blížících se prezidentských voleb v USA je stále velice pravděpodobné vítězství demokratické kandidátky Hillary Clinton. Hillary pro Wall Street a investorskou obec znamená jistotu pokračování současného kurzu politiky USA, zatímco Donald Trump představuje velkou nejistotu a trhy nemají nejistotu rády.

Prozatím nad očekávání jsou také výsledky amerických firem, které byly ohlášeny v rámci právě probíhající výsledkové sezóny.

Sečteno a podtrženo, uplynulý týden byl pro akciové trhy a většinu rizikově orientovaných aktiv týdnem pozitivním. Dařilo se ale také dluhopisům a i většině komodit.  Pokračuje tedy doba „všechno nahoru, nebo všechno dolů“ a jsme v té radostnější části této charakteristiky.

Tento týden je posledním říjnovým týdnem a s koncem měsíce přicházejí také důležitá makroekonomická čísla.  V pondělí budeme svědky vyhlášení odhadu vývoje v evropských výrobních sektorech a také projevů dvou US centrálních bankéřů. Ty doplní v úterý pro změnu Mario Draghi a údaje o americké spotřebitelské důvěře. Zajímavý údaj bude také páteční mezikvartální růst největší světové ekonomiky. Číslo, které by opět mohlo napovědět více o možném zvýšení úrokových sazeb v prosinci.

Podrobný komentář a jako bonus porovnání fondů s vyváženou alokací.

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.