Drahé akcie, levné komodity. Kam investovat v roce 2018?

Kde čekají na investory zajímavé příležitosti v novém roce? Pozornost bystě měli věnovat evropským akciím či komoditám, jejichž cena se mnohdy blíží mnohaletým minimům. A na rozdíl od předchozích let už není v investičním světě synonymem pro sprosté slovo ani hotovost na spořicích účtech. Podívejte se na přehled toho, co by nemělo ve vašem portfoliu chybět, který sestavil Václav...

Kde čekají na investory zajímavé příležitosti v novém roce? Pozornost bystě měli věnovat evropským akciím či komoditám, jejichž cena se mnohdy blíží mnohaletým minimům. A na rozdíl od předchozích let už není v investičním světě synonymem pro sprosté slovo ani hotovost na spořicích účtech. Podívejte se na přehled toho, co by nemělo ve vašem portfoliu chybět, který sestavil Václav Pech, investiční analytik společnosti Broker Trust.

Kupujte akcie, (i když) jsou drahé!

Zdánlivě nelogickou větu je třeba vysvětlit. Ani jednu z posledních známých finančních krizí nezpůsobilo to, že byly akcie drahé. Finanční krize spouští výhled na zpomalení ekonomiky a následné recese. Ten zde ovšem stále není. Naopak, ekonomický růst napříč světem nabývá na síle a předpovědi nadnárodních organizací, jako jsou například OECD nebo Mezinárodní měnový fond, věří v jeho setrvání i v následujícím roce. Není tedy žádný důvod nemít akcie či akciové fondy ve svém portfoliu.

Pro mě samotného je otázkou jen to, jaké akcie mám v portfoliu vlastnit. Snižuji objem amerických akcií a hledám za ně levnější alternativy. Těmi jsou pro mě domácí české akcie, akcie evropské a také akcie rozvíjejících se ekonomik. Extrémně levné jsou kromě českých akcií také akcie ruské, byť jsou spojené s politickým rizikem. Náš domácí akciový trh se navíc pyšní široko daleko nevídaným dividendovým výnosem, blížícím se šesti procentům ročně. Levné jsou kromě středoevropských akcií také akcie portugalské, italské či francouzské.

DLUHOPISY: mnoho nepřátel, málo pozitiv

Dluhopisy mají dva nepřátele. Zvyšování úrokových sazeb a inflaci. Zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bank s sebou přináší i postupné zvyšování úroků na spořicích účtech a dalších pevně úročených vkladech. Při současných nízkých výnosech státních dluhopisů je otázkou, jak velkou rizikovou prémii je investor ochotný za snižující se „nadvýnos“ ze strany dluhopisů přijmout.  Z mého pohledu je tato riziková prémie na trhu se státními dluhopisy mimořádně nízká, a tak mají tyto dluhopisy v mém portfoliu malé zastoupení.

Pro rok 2018 nejsem mimořádným fanouškem ani rizikověji orientovaných korporátních dluhopisů a dluhopisů s vysokým výnosem. I zde hraje roli nízký rozdíl mezi tím, jaký výnos dostanu za svoji rizikověji orientovanou investici oproti konzervativnímu výnosu státních dluhopisů. A i tento rozdíl je z mého pohledu nízký. Mým favoritem na tomto poli jsou dluhopisy konvertibilní (u kterých získává investor spolu s výplatou kupónu právo směnit část dluhopisu za akcie dané společnosti), případně aktivně spravované dluhopisové fondy.

Cash je king!

V minulých letech, při nulových úrokových sazbách, byl cash považován za synonymum pro sprosté slovo. Je po pochopitelné. Úrokové sazby byly na nule a k té se blížily také úroky pevně úročených vkladů. Politika nízkých úrokových sazeb hnala vzhůru akcie i dluhopisy, a tak nebylo žádoucí nechávat na spořicích účtech nebo v konzervativních podílových fondech vyšší sumy. Situace se pozvolna mění. Centrální banky začínají sazby zvyšovat a při všech rizicích, která jsou na akciových a dluhopisových trzích přítomna, není od věci zanechat část prostředků právě v cashi a vyčkat věcí příštích.

Komodity jsou v globálu levné

Komodity jsou skutečně světem, který si zaslouží pozornost. Pokud poměříme současnou hodnotu těchto reálných aktiv s hodnotou amerického akciového indexu, zjistíme, že jsou komodity vůči akciím dokonce nejlevnější za dlouho řadu let. „Na vině“ jsou z tohoto pohledu zejména zemědělské komodity, v nichž vidím zajímavý potenciál.  Ceny kukuřice, pšenice nebo třeba kakaa jsou blízko svých několikaletých minim, a to i přes to, že rostoucí poptávka po komoditách je znatelná.

Bez pojistky se neobejdete

V roce 2017 jsme viděli nebe bez mráčku, a když se nějaký přece jenom objevil, narazil na vlnu bezbřehého optimismu a pod jeho vlivem upadl v zapomnění. Upadnout v zapomnění ale ještě neznamená neexistovat. O tom se ostatně přesvědčíte, když zapomenete zaplatit složenku… Americké akcie jsou opravdu drahé, severokorejský „Rakeťák Kim“ také ještě nepřišel k rozumu a centrální banky začínají reálně utahovat svoji politiku. To je jen výběr z rizik, kterým budou trhy v následujícím roce čelit. Z tohoto důvodu považuji za užitečné se proti možnému poklesu trhů zajistit. Část pojistek mám již zakomponovánu v předchozích odstavcích. Zde přidám ještě investici do drahých kovů, které mají v případě paniky na akciových trzích schopnost růst. Kupuji fyzický kov, ať už je to zlato, stříbro nebo platina, která je z mého pohledu aktuálně v této skupině nejlevnější.

Václav Pech, investiční analytik společnosti Broker Trust

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.