Jak ovlivní ECB Vaše portfolio? (Týden 4)

Evropská centrální banka (ECB) uplynulý týden spustila, jako poslední z velkých centrálních bank, program kvantitativního uvolňování. Nejedná se zcela jistě o překvapení. Trhy tento krok již několik měsíců očekávaly. Jediným, co pozitivně překvapilo, byla výše peněz, které hodlá centrální banka na výkup dluhopisů obětovat. Do podzimu roku 2016 se bude jednat o přibližně 1,1 biliónu euro a to je...

Evropská centrální banka (ECB) uplynulý týden spustila, jako poslední z velkých centrálních bank, program kvantitativního uvolňování. Nejedná se zcela jistě o překvapení. Trhy tento krok již několik měsíců očekávaly. Jediným, co pozitivně překvapilo, byla výše peněz, které hodlá centrální banka na výkup dluhopisů obětovat. Do podzimu roku 2016 se bude jednat o přibližně 1,1 biliónu euro a to je vyšší částka, než se obecně čekalo.  ECB navíc přislíbila, že v případě potřeby je schopna a ochotná slíbenou sumu navýšit, nebo prodloužit platnost těchto opatření i za podzim roku 2016.  Cílovým stavem je podle banky dosažení inflace na úrovni dvou procent.

ECB bude tisknout, euro slábne, akcie rostou

Ohlášení ECB mělo na trhy očekávané dopady. Společná evropská měna se vůči dolaru propadla na nová minima a ruku v ruce s eurem poklesla vůči USD také česká koruna. Odtud tradiční disproporce mezi výnosy v koruně a v měně trhu v první tabulce. Pozitivně se vyhlášení banky promítlo na cenách evropských vládních dluhopisů, jejichž výnosy po vyhlášení opět poklesly.  Hitem týdne a roku 2015 jsou pak pochopitelně evropské akcie.

Budou důsledky evropského QE takové jako v USA a Japonsku? Přinesou rizikově orientovaným investorům bonanzu nadprůměrných a bezpracných zisků? Mario Draghi se při tiskové konferenci nijak neostýchal, když prohlásil, že ECB bude kupovat dluhopisy vydané vládami eurozóny, evropskými agenturami a institucemi na sekundárním trhu. Prodávající instituce pak mohou prodejem získané prostředky použít k nákupu jiných aktiv a k rozšíření nabídky peněz pro reálnou ekonomiku. Cílem QE je tedy nepochybně také podpora akciových a ostatních trhů. Zde je vše v pořádku.

Výnosy vládních dluhopisů výrazně neklesnou

Máme však za to, že v evropská obdoba programu QE bude mít na trhy přece jen odlišné dopady, než ty, kterých jsme byli svědky v USA. Předně si myslím, že pozitivní efekt na vládní dluhopisy většiny zemí eurozóny je na rozdíl od USA omezený. Výnosy španělských, italských a třeba německých jsou již tak mnohem nižší, než tomu je po ukončení tří etap QE ve Spojených státech. Tamní desetiletý dluhopisy nese svým investorům roční výnos 1,81 %. Majitelé španělského desetiletého dluhopisu se těší výnosu pouhých 1,5 %, italského 1,66 %, francouzského 0,64 % a německého pak 0,45 %. Kam až leze vyhnat ceny dluhopisů a snížit tak jejich výnosy? Skutečně budou investoři kupovat dluhopisy evropských periferií s nepříliš přesvědčivou ekonomikou, které jim vynesou mnohem méně než dluhopisy silně rostoucích a často také méně zadlužených Spojených států?

Pro akcie pozitivní, čekejme volatilitu

Věříme v pozitivní efekt pro rizikovější aktiva, jakými jsou akcie, korporátní a konvertibilní dluhopisy a zřejmě i pro evropské dluhopisy s vysokým výnosem. Nevěřím ale příliš tomu, že by se tyto trhy těšily až tak poklidnému obchodování bez větší volatility tak, jako tomu bylo v USA. Ano, evropské QE je zprávou pozitivní, ale zase až takové teplíčko, jaké bylo v USA, nečekejme.

Euro má možná nejhorší za sebou

Povede QE k dalšímu prudkému oslabení eura, jako tomu bylo Americe u dolaru? Možná. Ale nezapomínejme, že evropské QE se bere jako samozřejmost již několik měsíců a má za sebou vůči americkému dolaru již dvacetiprocentní pokles! Můžeme čekat další dramatický propad. Spíše ne. Netvrdím, že euro posílí, spíše věštím, že se již, pokud nedojde k dalším problémům například ve spojitosti s Řeckem, největší propad společné měny již odehrál.

týden4

Tabulka 1: Výkonnost investičních aktiv v posledních dvou týdnech a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)

Pro názornost uvádíme také výkonnost základních typů portfolií v roce 2015. Konzervativní portfolio je složeno z devadesáti procent z českých vládních dluhopisů a deseti procent z celosvětových akcií indexu MSCI World. Vyvážené portfolio má polovinu prostředků vloženo do českých dluhopisů a polovinu do akciového MSCI World naproti tomu portfolio dynamické je z devadesáti procent zainvestováni do celosvětových akcií a desetinu jeho portfolia tvořily na počátku české dluhopisy.
týden4b

Tabulka 2: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledních dvou týdech a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)

Související články

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se…

5. 4. 2024 10 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.