Každá zpráva dobrá zpráva (Týden 31)

Že jsme zpátky v „happy days“, jsem psal nedávno. Co to znamená? Opět platí pravidla, která jsme mohli vidět v letech 2010 – 2013, kdy akciové trhy nezřízeně rostly. Tato pravidla leze shrnout do tří rovnic: Dobrá zpráva = dobrá zpráva (to je přece logické a jasné!) Špatná zpráva = dobrá zpráva (centrální banka bude nadále trhy stimulovat...

Že jsme zpátky v „happy days“, jsem psal nedávno. Co to znamená? Opět platí pravidla, která jsme mohli vidět v letech 2010 – 2013, kdy akciové trhy nezřízeně rostly. Tato pravidla leze shrnout do tří rovnic:

Dobrá zpráva = dobrá zpráva (to je přece logické a jasné!)

Špatná zpráva = dobrá zpráva (centrální banka bude nadále trhy stimulovat a podporovat!)

Mimořádně špatná zpráva = ještě lepší zpráva (centrální banka pravděpodobně svoje stimuly ještě navýší!)

Právě posledního pravidla jsme byli svědky minulý týden. Říci, že v pátek oznámená data a růstu HDP ve Spojených státech zklamala, by bylo velice mírné vyjádření. Z odhadovaného růstu největší světové ekonomiky o 2,6 procenta bylo ohlášeno číslo ani ne poloviční. To je pochopitelně mimořádně špatná zpráva. Hlavní americký akciový trh však po ohlášení výsledného údaje poměrně silně posílil a intradenně dosáhl na svá historická maxima.

US akciový trh útočí na historická maxima i přes to, že právě probíhající výsledková sezóna vydává přinejmenším rozporuplná čísla. Ziskovost firem je v porovnání se stejným obdobím loňského roku opět nižší a poměrně rychle klesají i odhady ziskovosti v budoucnosti.

Tydenni komentar 31 2016 obr 1

Zatímco na konci června se odhad zisku firem sdružených v indexu SP500 pohyboval na hranici 89,79 USD na akcii, jen o měsíc později je tento odhad téměř o tři procenta níže. Stejně tak odhady ziskovosti pro nejbližší dva kvartály. Pokud akciový index nadále roste, pak je to na úkor dalšího navyšování z historického pohledu již tak mimořádně vysoké valuace. To není pro dlouhodobé investory dobrá zpráva. Obchodníkům s kratším horizontem to ovšem může být jedno. Jejich trumfem jsou centrální banky, které jsou růstu akcií dlouhodobě nápomocny.

Otázkou ovšem je, zda jsou centrální banky připraveny vyslyšet volání trhů po vyšších stimulacích. Přinejmenším jejich poslední mítingy očekávání na ně kladená nevyslyšely. Americký FED byl ve svém výhledu o něco optimističtější než minule a ponechal tak ve hře možné zvýšení sazeb na nejbližší zářijové schůzi. Bank of England a Evropská centrální banka na svých jednáních tváří v tvář BREXITu nijak nenavýšily současná podpůrná opatření a mnohem vyšší očekávání měli investoři po vítězství dosavadního premiéra Abeho také od jednání Bank of Japan.

Právě započatý týden bude plný důležitých makrodat ze všech koutů světa. Dozvíme se čísla z výrobního i nevýrobního sektoru jak v Evropě, tak v USA a Číně, v hledáčku investorů bude inflace a zlatým hřebem pak budou v pátek statistiky z amerického trhu práce.

Rozšířenou verzi komentáře včetně tabulek najdete zde.

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.