Návrat optimismu (Týden 24)

Příběh o vysokém italském dluhu se v uplynulém týdnu ztratil ve zpětných zrcátcích investičního světa a na burzovní parkety se znovu navrátil optimismus. Akciové trhy po slabších dvou týdnech opět rostly a zdá se, že se opět přepnuly do risk-off modu. Dařilo se zejména americkým akciovým indexům a po delší době svým věrným investorům udělaly radost také rozvíjející se ekonomiky, kterým k růstu...

Příběh o vysokém italském dluhu se v uplynulém týdnu ztratil ve zpětných zrcátcích investičního světa a na burzovní parkety se znovu navrátil optimismus. Akciové trhy po slabších dvou týdnech opět rostly a zdá se, že se opět přepnuly do risk-off modu. Dařilo se zejména americkým akciovým indexům a po delší době svým věrným investorům udělaly radost také rozvíjející se ekonomiky, kterým k růstu pomohl slábnoucí americký dolar.

Uklidnění přineslo také prohlášení z Evropské centrální banky, v němž hlavní ekonom ECB Peter Praet zdůraznil, že evropská ekonomika je z pohledu ECB nadále silná a cílům banky odpovídají také aktuální inflační očekávání. Oba hlavní zdroje obav (nízká inflace a bezvládí v Itálii) tedy přinejmenším prozatím vychladly a v „eurozóně se neděje nic, co bychom neočekávali“ zní z ECB.

Další příběh uplynulého týdne psal opět prezident Spojených států, který nedávno zrušil Kanadě, Mexiku a Evropské unii výjimku ohledně uvalení zvýšených cel na ocel a hliník a všichni zúčastnění začínají do svého slovníku znovu zařazovat sousloví „obchodní válka“. Akcie evidentně již našly na tento pojem účinné antidotum, protože po panice, které jsme byli ne tak úplně dávno při zmínce o obchodních válkách svědky, se žádné drama nekonalo. Akcie jsou na takové zprávy opět imunní.

Jedinou třídou aktiv, která na znovuobjevení „trade wars“ velice citlivě zareagovala, byly komodity. V uplynulém týdnu prudce propadly ceny zrnin na čele se sójovým boby a kukuřicí. Boby za jediný týden zlevnily o čtyři a půl procenta.

Ve svém pohybu jižním směrem pokračovala ve druhém květnovém týdnu také ropa. Zpráva o americké žádosti směrem k Saudské Arábii ohledně zvýšení těžby černého zlata na trzích stále leží a nepouští dřívějšího suveréna letošního roku výše.  Z tohoto pohledu bude mimořádně důležitý a pro investory a obchodníky zajímavý meeting OPECu, který se bude konat už za dva týdny ve Vídni.

Klíčovými událostmi tohoto týdne budou zasedání centrálních bankéřů, které uvidí jak Spojené státy, tak také eurozóna. Zatímco je prakticky jisté, že americký FED na svém zasedání úrokové sazby opět zvýší, u Evropské centrální banky něco takového předpokládat nelze. Klíčový tak bude komentář a jakékoli zmínky o tom, kdy a jak se bude banka rozhodovat o ukončení programu kvantitativního uvolňování.

Další informace včetně porovnání globálních akciových fondů – segment Growth najdete zde.

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.