Obavy z Číny i kauza VW – trhům chybí dobré zprávy (Týden 39)

Máme za sebou další poměrně neradostný týden. Akciové indexy se opět vydaly dolů a to poměrně výrazně. Přinejmenším u amerického indexu SP500 to vypadá, že se trh rozhodl otestovat pevnost a pružnost nejnižších hodnot z konce srpna. Obr. 1: Index SP500 v letech 2013-2015 (zdroj: Stockcharts.com) Důvody? Stále stejné. Obavy z globálního zpomalení a Čína. O Číně jsem již napsal dost a je zbytečné...

Máme za sebou další poměrně neradostný týden. Akciové indexy se opět vydaly dolů a to poměrně výrazně. Přinejmenším u amerického indexu SP500 to vypadá, že se trh rozhodl otestovat pevnost a pružnost nejnižších hodnot z konce srpna.

Tydenni komentar 39 2015 obr 1Obr. 1: Index SP500 v letech 2013-2015 (zdroj: Stockcharts.com)

Důvody? Stále stejné. Obavy z globálního zpomalení a Čína. O Číně jsem již napsal dost a je zbytečné se opakovat. Nechci se ovšem opakovat ani v tom smyslu, že akcie jsou z dlouhodobějšího pohledu stále povětšinou drahé. Platí to zejména (ale nejen!) o Spojených státech.

Tydenni komentar 39 2015 obr 2Obr. 2: CAPE10 pro SP500 v letech 1880-2015 (zdroj: gurufocus.com)

Pro ty, kteří mají raději Buffetův poměr mezi silou ekonomiky (HDP) a cenami akcií (celková tržní kapitalizace), mám jiný graf.

Tydenni komentar 39 2015 obr 3Obr. 3: Poměr TMC/GDP pro SP500 v letech 1970-2015 (zdroj: gurufocus.com)

Spokojení jsou naopak majitelé tak zatracovaných domácích státních dluhopisů. V uplynulém týdnu se dařilo i komoditám.

Vědět o sobě dali také centrální bankéři. Nejprve ti domácí. Zasedání bankovní rady České národní banky potvrdilo, že banka vytrvá ve svých intervencích proti české koruně až do druhé poloviny příštího roku. Guvernér Singer navíc nevyloučil ani to, že banka, bude-li to nutné, sáhne k záporným úrokovým sazbám.

Aktivní byli centrální bankéři také ve Spojených státech. Nejdůležitější informací bylo to, že guvernérka FEDu Janet Yellen ve čtvrtek potvrdila, že počítá s tím, že ke zvýšení úrokových sazeb doje v USA ještě v roce 2015. Svojí šéfové přizvukovali hned dva další členové rady. Guvernéři Lockhart (Atlanta) a Bullard (St. Louis) jsou také přesvědčení o tom, že se vyšších sazeb dočkáme už letos. Druhý jmenovaný si pak dokonce dovede představit, že k němu dojde již příští měsíc. Není tedy divu, že po těchto výrocích výrazně posílil americký dolar. To se také promítlo do závěrečné tabulky, kde v korunovém vyjádření trhy v uplynulém týdnu dokonce rostly.

Akciové trhy v Evropě poklesly výrazněji i díky aféře společnosti Volkswagen, která, jak se ukázalo, podváděla při měření emisí svých vozů. Propadem Volkswagenu byly postiženy i další automobilky a na tento průmysl navázané obory.

Právě započatý týden bude, jako již tradičně na přelomu měsíců, plný silných makroekonomických údajů z celého světa. Na přetřes přijdou údaje ze spotřebitelských sektorů, zprávy o vývoji situace ve výrobní sféře a konečně také nejsledovanější data z amerického trhu práce. A protože mlčet nebudou ani centrální bankéři, bude dění nejbližších čtyřech dnů mimořádně zajímavé.

Tydenni komentar 39 2015 tab 1Tabulka 1: Výkonnost investičních aktiv v posledních dvou týdnech a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)

Pro názornost uvádíme také výkonnost základních typů portfolií v roce 2015. Konzervativní portfolio je složeno z devadesáti procent z českých vládních dluhopisů a deseti procent z celosvětových akcií indexu MSCI World. Vyvážené portfolio má polovinu prostředků vloženo do českých dluhopisů a polovinu do akciového MSCI World naproti tomu portfolio dynamické je z devadesáti procent zainvestováni do celosvětových akcií a desetinu jeho portfolia tvořily na počátku české dluhopisy.

Tydenni komentar 39 2015 tab 2Tabulka 2: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)

Tydenni komentar 39 2015 tab 3

Tabulka 3: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.