Otočí evropské akcie? (Týden 25)

Řecký folklór a jednání amerických centrálních bankéřů. To byly hlavní fundamentální atrakce ovlivňující dění na akciových a dluhopisových trzích. Z mého pohledu nepřekvapil ani jeden z výše jmenovaných faktorů. Složitá situace amerických centrálních bankéřů Centrální bankéři v USA jsou nadále připraveni v roce 2015 zvýšit úrokové sazby, vše ale bude záležet na datech z tamní ekonomiky. Kdyby se zasedání nekonalo, byl by...

Řecký folklór a jednání amerických centrálních bankéřů. To byly hlavní fundamentální atrakce ovlivňující dění na akciových a dluhopisových trzích. Z mého pohledu nepřekvapil ani jeden z výše jmenovaných faktorů.

Složitá situace amerických centrálních bankéřů

Centrální bankéři v USA jsou nadále připraveni v roce 2015 zvýšit úrokové sazby, vše ale bude záležet na datech z tamní ekonomiky. Kdyby se zasedání nekonalo, byl by výstup stejný. FED je ve svých vyjádřeních opatrný a opatrný také zůstává ve svých činech. Ono není divu. Úkol, který před ním stojí, má daleko k optimálnímu nastavení. Zvyšování úrokových sazeb přichází podle učebnic do situace, kdy ziskovost firem a tím také výkon ekonomiky rychle roste. Takovou situaci už ale zámořští centrální bankéři nevyužili.

Tydenní komentar 25 2015 obr 1Jak ukazuje graf z dílny Bank of America, prudký růst ziskovosti US firem je zřejmě již za námi. Nižší ziskovost a lepší čísla z trhu práce (vyšší tlak na zvyšování mezd), mohou sehrát negativní úlohu a FED by pak byl nucen zvyšovat sazby v situaci, která zdaleka není optimální.

Řecké cesty

O řeckém problému bylo už napsáno hodně, a to i na těchto stránkách. Uplynulý týden byl ve znamení nedohody.  Dnes ráno přišla tradiční pondělní pozitivní zpráva o tom, že Řecko předalo věřitelům nový návrh řešení situace. Změnou je, že věřitelé tentokrát návrh označili za krok správným směrem a dobrý základ pro další jednání. Necháme se překvapit. Existují tři cesty, jak může být situace kolem Řecky vyřešena.

„We have deal!“

Na základě víkendového návrhu se obě strany nakonec dohodnou (žádné překvapení…) a Řecko obdrží částku, na kterou čeká. Zde je reakce trhů evidentní. Předpokládáme růstovou rally zejména na evropských akciích a dluhopisech. Ale ani zbytek světa nezůstane stranou. Vlažnější reakce by mohla přijít z USA. Tamní trhy se tváří, že se jich problém Řecka vůbec netýká.

Tydenní komentar 25 2015 obr 2Přinejmenším to ukazuje srovnání vývoje indexů volatility německého akciového indexu DAX a amerického SP500. Zatímco v minulosti byla kolísavost obou trhů provázaná, aktuálně je evidentní, že problémy trápící zbytek světa americké akciové indexy vůbec nevzrušují.

„Nemáme peníze, ale máme vás rádi!“

Situace, kdy Řecko zbankrotuje, ale zůstane členem eurozóny. Zde můžeme hledat analogii v nedávné insolvenci kyperských bank. Poté, co se kyperský finanční systém zhroutil, podařilo se zabránit rozšíření problému do dalších zemí eurozóny. Negativní reakce trhů byla jen krátká a vystřídal ji následný silný růst. Eurozóna tedy s největší pravděpodobností má s takovou situací úspěšné zkušenosti a zřejmě také dostatek prostředků, jak ji zvládnout.

Grexit! Grexit! Grexit!

Velice nepravděpodobné řešení, které si nikdo nepřeje. Ani Evropa, ani řecký premiér Tsipras. Zejména v situaci, kdy si sedmdesát procent Řeků přeje setrvání v eurozóně. Navíc zodpovědné opuštění nějaké měny a přechod na měnu jinou není záležitostí jednoho víkendu, ale spíše několika měsíců, či let příprav. Pokud by k této variantě došlo, bude to pro trhy nepříjemné. Ale opakuji znovu: grexit se nečeká.

Kam půjde Evropa?

Pokles evropských akcií již trvá poměrně dlouho a indexy během něj už skoro vymazaly své letošní zisky. Příčinou nejsou zhoršující se makrodata. Ta jsou spíše pozitivní. Jeho hlavním důvodem je Řecko a nejistota ohledně jeho budoucího vývoje. Trhy nejistotu nemají rády. Raději přijmou nějaké řešení, které i po dvou měsících vyjednávání prozatím chybí. Jakékoli řešení tak může být impulsem ke změně. A vzhledem k tomu, že je odchod Řecka z eurozóny nepravděpodobný, mohlo by být jakékoli další řešení pozitivním impulsem. To, že se evropské akcie možná blíží k bodu obratu, ukazují i indikátory, které používám pro hledání změny trendu. V minulosti měly pozoruhodnou úspěšnost.

Tydenní komentar 25 2015 obr 3Hodnoty indikátorů pro hlavní evropské indexy se již pozvolna blíží k bodu, v němž sestupný trend ztrácel sílu, a kontrolu nad trhem pozvolna přebírali optimisté. Ještě tam zcela nejsme, ale je to „na dohled.“

Tydenní komentar 25 2015 tab 1Tabulka 1: Výkonnost investičních aktiv v posledních dvou týdnech a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)
Pro názornost uvádíme také výkonnost základních typů portfolií v roce 2015. Konzervativní portfolio je složeno z devadesáti procent z českých vládních dluhopisů a deseti procent z celosvětových akcií indexu MSCI World. Vyvážené portfolio má polovinu prostředků vloženo do českých dluhopisů a polovinu do akciového MSCI World naproti tomu portfolio dynamické je z devadesáti procent zainvestováni do celosvětových akcií a desetinu jeho portfolia tvořily na počátku české dluhopisy.

Tydenní komentar 25 2015 tab 2Tabulka 2: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)

Tydenní komentar 25 2015 tab 3Tabulka 3: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)

 

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.

Bohuslav Černý

ředitel pro prahu

obchod.cerny@brokertrust.cz

+420 602 445 306