Politici ženou trhy vzhůru (Týden 18)

Uplynulý týden byl pro rizikově orientované investory dobrým obdobím. Francouzské volební průzkumy nadále jasně favorizují umírněného centristu Emmanuela Macrona. To dává křídla především evropským akciovým indexům. Ty si polepšily často o více jak tři procenta a vévodily tak zcela přesvědčivě celému akciovému pelotonu. Osobně nevím, co je na Macronovi umírněného. V týdnu sliboval, že když bude zvolen, do...

Uplynulý týden byl pro rizikově orientované investory dobrým obdobím. Francouzské volební průzkumy nadále jasně favorizují umírněného centristu Emmanuela Macrona. To dává křídla především evropským akciovým indexům. Ty si polepšily často o více jak tři procenta a vévodily tak zcela přesvědčivě celému akciovému pelotonu. Osobně nevím, co je na Macronovi umírněného. V týdnu sliboval, že když bude zvolen, do tří měsíců si to vyřídí s Poláky i Maďary a ti budou prostě Brusel poslouchat, jinak přijdou sankce. Obávám se, že taková roztržka v EU by byla pro akciové trhy docela nepříjemnou zprávou. Ale věřme tomu, že jsou to prostě politikové před volbami. Francouzské prezidentské volby každopádně nadále zůstávají hlavním hybatelem pro evropské trhy.

Nositelem optimismu ve Spojených státech byl také politik. President Trump představil svoji daňovou reformu. Snížení daní korporacím i jednotlivcům je vždy sexy a přináší na trhy optimismus. Problémem může být to, zda se reformu podaří prosadit i mezi zákonodárci. Přinejmenším proto, že bude v prvních letech znamenat citelnou díru do rozpočtu Spojených států. Demokraté mohou být proti tak nějak principiálně a části republikánů může vadit právě tato rozpočtová nezodpovědnost. A všichni si pamatujeme, jak prezident neuspěl se svým plánovaným zrušením „Obamacare“.

Pozitivní zprávy v USA však nemá na svědomí jen Donald Trump. Velice dobře za mořem pokračuje výsledková sezóna, když dvě třetiny společností představilo lepší výsledky hospodaření, než jaká byla analytická očekávání.

Naopak mírně zklamal údaj o mezikvartálním růstu hrubého domácího produktu. Ten rostl oproti jednoprocentnímu očekávání jen o 0,7 % a jeho vývoj tak může nadále vyvolávat určité obavy.

Jak vidíme na grafu, tempo růstu největší světové ekonomiky poměrně jasně zvolňuje. Motorem optimismu na US akciových trzích jsou tak opět očekávání budoucích pozitiv.

V právě započatém týdnu bude svět, kromě francouzských voleb, upírat svoji pozornost ke středečnímu jednání amerických centrálních bankéřů. Další zvýšení úrokových sazeb trhy na tomto zasedání neočekávají. Pokud by k němu došlo, bude to spíše negativní překvapení. Zajímavá budou také silná data z průmyslového sektoru a sektoru služeb a pochopitelně vždy bedlivě sledovaný report o počtu nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělství. Sektory služeb a průmyslu budou sledované i v Evropě a zaujmout může také předběžný údaj o růstu místního HDP.

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.

Bohuslav Černý

ředitel pro prahu

obchod.cerny@brokertrust.cz

+420 602 445 306