Zvedne FED tento týden klíčovou sazbu? (Týden 50)

Dění na akciových a dluhopisových trzích je již plně pod vlivem blížícího se summitu amerických centrálních bankéřů, na němž se v tomto týdnu možná po velmi dlouhé době rozhodne o prvním zvýšení úrokových sazeb. Zvýšení sazeb nasvědčují jak dobrá makrodata přicházející ze Spojených států, tak také vyjádření guvernérky FEDu Janet Yellen z minulého týdne. V něm hlava americké centrální banky řekla,...

Dění na akciových a dluhopisových trzích je již plně pod vlivem blížícího se summitu amerických centrálních bankéřů, na němž se v tomto týdnu možná po velmi dlouhé době rozhodne o prvním zvýšení úrokových sazeb. Zvýšení sazeb nasvědčují jak dobrá makrodata přicházející ze Spojených států, tak také vyjádření guvernérky FEDu Janet Yellen z minulého týdne. V něm hlava americké centrální banky řekla, že se FED scénáře, v němž by rozhodl o zvýšení úrokových sazeb pozdě, obává.

Tydenni komentar 50 2015 obr 1Obr. 1: Index volatility VIX (zdroj: StockCharts)

Jak ukazuje graf vývoje indexu volatility chicagské opční burzy je nervozita z dalšího vývoje opět veliká. VIX vyletěl v průběhu pátečního obchodování až ke hranici pětadvaceti bodů a je otázkou, zda bude jeho pohyb vzhůru pokračovat. Podobné je to s volatilitou i u evropských akcií.

Tydenni komentar 50 2015 obr 2Obr. 2: Index volatility evropských akcií (zdroj: Interactive Brokers)

Prozatímní konsensus mezi analytiky počítá z pětasedmdesáti procentní pravděpodobností se zvýšením sazeb na úrovně mezi 0,3-0,5 %. Zvýšení úrokových sazeb by bylo dobrou zprávou pro americký dolar a naopak špatnou zprávou pro majitele dluhopisů a částečně také akcií. Často je uváděno, že minulé etapy zvyšování úrokových sazeb byly po počátečním chaosu pro akciové trhy neutrální až pozitivní zprávou a akcie se rok poté vždy nacházely výše, než před ohlášením zvýšení. Možné to je, ale … Investor by měl brát na vědomí to, že nyní jsou akcie na počátku procesu zvyšování sazeb poměrně drahé. Poměr ceny k ziskům přepočítaným na jednu akcii pohybující se pro americký index SP500 nad dvacítkou hovoří jasnou řečí.

Výprodeje se ale neomezily jen na akciové trhy. Prudkého poklesu hodnoty se dočkaly s blížícím se zasedáním FEDu také dluhopisy s vysokým výnosem, na jejichž předraženost jsme upozorňovali již v polovině loňského roku v jednom z našich kvartálních výhledů.

Tydenni komentar 50 2015 obr 3Obr. 3: Vývoj cen amerických high yield dluhopisů 2014-2015 (zdroj: StockCharts)

Pro vývoj na trhu s high yield dluhopisy je také důležité, že v letech 2018 a 2019 bude exspirovat velké množství těchto aktiv a firmy budou svým investorům splácet nejenom úroky, ale také celou zapůjčenou částku. To může být, pokud ceny ropy vydrží na současných nízkých úrovních, problém zejména pro společnosti podnikající v energiích. A takových firem je v sektoru high yield dluhopisů poměrně dost.

Tydenni komentar 50 2015 tab 1Tabulka 1: Výkonnost investičních aktiv v posledních dvou týdnech a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)

Pro názornost uvádíme také výkonnost základních typů portfolií v roce 2015. Konzervativní portfolio je složeno z devadesáti procent z českých vládních dluhopisů a deseti procent z celosvětových akcií indexu MSCI World. Vyvážené portfolio má polovinu prostředků vloženo do českých dluhopisů a polovinu do akciového MSCI World naproti tomu portfolio dynamické je z devadesáti procent zainvestováni do celosvětových akcií a desetinu jeho portfolia tvořily na počátku české dluhopisy.

Tydenni komentar 50 2015 tab 2Tabulka 2: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)

Tydenni komentar 50 2015 tab 3Tabulka 3: Výkonnost jednotlivých typů portfolií v posledním týdnu a v roce 2015 (zdroj: Morningstar)

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.