5 nejlepších pojistných inovací roku 2015 podle Dušana Šídla

S jakými produktovými změnami pojišťovny přišly v loňském roce, a které stály nejvíce za to? Tentokrát jen samé dobré zprávy. Doba se zrychluje a platí to i pro pojišťovnictví. Dříve si pojišťovny vystačily s úpravou svých produktů jednou za několik dlouhých let, dnes to již zdaleka nestačí. Tlak konkurence je příliš velký. Pojišťovny tak obdobně jako výrobci mobilních telefonů přicházejí s novými...

S jakými produktovými změnami pojišťovny přišly v loňském roce, a které stály nejvíce za to? Tentokrát jen samé dobré zprávy.

Doba se zrychluje a platí to i pro pojišťovnictví. Dříve si pojišťovny vystačily s úpravou svých produktů jednou za několik dlouhých let, dnes to již zdaleka nestačí. Tlak konkurence je příliš velký.

Pojišťovny tak obdobně jako výrobci mobilních telefonů přicházejí s novými modely svých produktů minimálně jednou, spíše však dvakrát za rok. Proč? Jednoduchá otázka, jednoduchá odpověď. Pojišťovny zkrátka musí, aby neztratily kontakt s finančními poradci a jejich klienty. Životní pojistky většiny pojišťoven proto prošly i v loňském roce většími či menšími úpravami.

A protože je čas bilancování, podíváme se, co se v roce 2015 událo na trhu životního pojištění nového. Obecné řeči o vývoji trhu přenecháme povolanějším, a sice generálním ředitelům pojišťoven a ekonomům. My budeme konkrétní.

Protože se však v průběhu roku zaměřujeme především na hledání záludností ukrytých v drobném písmu pojistných podmínek, budeme tentokrát jen pozitivní. Pojišťovny si to zaslouží.

Změny k horšímu v sazebnících pojišťoven, netransparentní informace a nestandardní výluky si necháme na jindy. Kriticky smýšlející finanční poradci nechť nám protentokrát odpustí. Dnes se totiž zaměříme pouze na ty produktové inovace, které byly dle našeho názoru jen ku prospěchu finančních poradců a jejich klientů. Tady jsou ty podle nás nejvýznamnější:

1. Větší flexibilita a pojistné částky – životní pojištění FLEXI (Pojišťovna České spořitelny)

Žádný finanční poradce nemá rád produktové balíčky. A přímo nenávidí, když potřebuje „něco“ pojistit, a ono to nejde. Platilo to zejména o pojištění invalidity, kde nebylo možné pojistit klienta na různě vážnou invaliditu na dostatečně vysoké částky. V roce 2015 to jako první změnila Pojišťovna České spořitelny s upgradem pojištění FLEXI. Umožněno bylo sjednání rozdílné pojistné částky pro každý stupeň invalidity, a to na opravdu zajímavé částky, až na 10 mil. Kč. Do té doby nemyslitelné.

2. Zrušení limitu na minimální pojistné – životní pojištění Rytmus risk (Allianz)

Pojišťovna Allianz v loňském roce zpytovala svědomí. Když vylepšovala svá pojištění, tak jako svoji vlajkovou loď nezvolila investiční životní pojištění (Rytmus) s komplikovanou poplatkovou strukturou, ale jednoduché rizikové životní pojištění (Rytmus risk). Na rozdíl od investičních pojistek, kde musí klient platit minimálně 300 Kč až 500 Kč měsíčně, u rizikového pojištění Allianz žádný takový limit není. Finanční poradce tak může klientovi dozajistit jen to, co je skutečně potřeba. Proč tedy platit tři stovky, když požaduji pojistit například jen děti na úraz? I když Allianz nebyla první, která s něčím takovým přišla, toto pojištění se na rozdíl od jiných skutečně prodává.

3. Nižší cena pojištění – životní pojištění GARDE (MetLife Europe limited)

Nesmysluplných cenových kampaní pojišťoven a různých více či méně výhodných bonusů byla v loňském roce celá řada. Co si však budeme namlouvat, nejzajímavější je pro klienty vždy sleva na pojistném. To je jeden z hlavních parametrů, který zajímá i klienty. A z tohoto pohledu byla v loňském roce jednoznačně nejvstřícnější pojišťovna MetLife, která poskytovala slevu ve výši 20 % z rizikového pojistného (aktuálně běží akce na slevu 15 %), a to bez komplikovaných podmínek. Navíc, počet výluk v pojištění úmrtí patří k nejnižším na trhu.

4. Lékařská komise – NOVIS univerzální pojištění pro zdravý a dlouhý život (NOVIS)

Spory o plnění z životní či úrazové pojistky nejsou ničím výjimečným. Proto lze ocenit, že pojišťovna NOVIS přímo do pojistných podmínek vložila právo klienta na takzvanou lékařskou komisi. Ta je složena ze 3 lékařů: prvního jmenuje pojišťovna, druhého klient a třetí je nezávislý odborník pro danou oblast, který je jmenován předchozími dvěma lékaři, resp. v případě neshody Českou lékařskou komorou. To je v zásadě férový přístup, který může přinést mnohem rychlejší výsledek, nežli soudní proces.

5. Inovované pojištění rakoviny – životní pojištění FORTE (ČSOB Pojišťovna)

Výskyt rakoviny je na vzestupu. Definice rakoviny je však ve standardním pojištění závažných onemocnění přísná. ČSOB Pojišťovna byla v loňském roce odvážná a nabídla samostatné připojištění rakoviny, kde v případě méně vážné formy rakoviny (tzv. in-situ) je vyplacena celá polovina pojistné částky. Součástí pojištění je navíc řada užitečných asistenčních služeb, které mohou pomoci přispět ke snadnějšímu překlenutí tíživé životní situace.

A jaké produktové inovace pojišťoven jste v roce 2015 ocenili Vy? Podělte se s námi prosím v diskusi.

Článek vyšel na serveru poradci-sobe.cz

Související články

Rizika

Od 1. dubna začnou platit novinky v povinném ručení. Zbystřit musí majitelé elektrokoloběžek i seniorských trojkolek a dalších vozítek

Automobilovou hantýrkou by se o tom dalo mluvit jako o faceliftu. Povinné ručení od 1. dubna čekají změny, pro majitele osobních vozů to ale přelomové novinky nebudou. Zpozornět naopak musí…

27. 3. 2024 6 minut čtení minut čtení

Rizika

Užijte si zimní sporty naplno: 10 zásad kvalitního pojištění na hory

Češi milují lyžování. I v evropském srovnání patříme mezi státy, kde se lyže a snowboard těší největší oblibě. Dovolená na horách kromě sportovního vyžití, nádherných panoramat a dobré zábavy ale…

26. 1. 2024 9 minut čtení minut čtení

Rizika

Novinky v povinném ručení nabraly zpoždění. Co nás čeká v příštím roce na silnicích?

Původně na Vánoce, nyní nejdříve až v prvním čtvrtletí příštího roku začnou platit novinky v povinném ručení, které zvyšují například minimální povinné limity. Záleží, kdy bude zákon definitivně schválen. Co…

28. 11. 2023 6 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.