Co jste o životním pojištění možná (ne)věděli?

Jak dlouho se vyplácí vdovský důchod? Která pojišťovna nemá ve výluce záda u pojištění pracovní neschopnosti? Jaké výhody a nevýhody má životní pojištění Flexi? Finanční poradce nemusí být chodící databáze. S odpověďmi na tyto a další otázky z oblasti životního pojištění mu pomohou naše nástroje jako on–line metodiky nebo rating životního pojištění, řadu informací lze nalézt v ebooku k jednotlivým pojištěním nebo...

Jak dlouho se vyplácí vdovský důchod? Která pojišťovna nemá ve výluce záda u pojištění pracovní neschopnosti? Jaké výhody a nevýhody má životní pojištění Flexi?

Finanční poradce nemusí být chodící databáze. S odpověďmi na tyto a další otázky z oblasti životního pojištění mu pomohou naše nástroje jako online metodiky nebo rating životního pojištění, řadu informací lze nalézt v ebooku k jednotlivým pojištěním nebo v knihách a infografikách.

Jak dlouho se vyplácí vdovský důchod? Slyšel jsem, že se vyplácí jen velmi krátkou dobu…

Vdovský (vdovecký) důchod náleží po dobu jednoho roku od smrti manžela nebo manželky. Pokud nebylo mezi partnery uzavřeno manželství (například jde o druha s družkou), nárok na vdovský důchod nevzniká.

Po uplynutí doby jednoho roku může být výplata tohoto druhu důchodu obnovena, pokud vdova nebo vdovec splňuje některou ze zákonných podmínek, například pozůstalý partner pečuje o nezaopatřené dítě (jde například i o dítě, které se soustavně připravuje na budoucí povolání, nejdéle však do jeho 26 let věku).

Tyto základní informace jsou uvedeny v infografice „Pojištění úmrtí“, kterou naleznete v BeTy.

umrti infografika

 

Vdovský důchod není vyplácen automaticky, ale je nutné o něj zažádat. Další informace, a to nejen o sociálních dávkách, naleznete v knize Život jako riziko.

Je nějaká pojišťovna, která nemá ve výluce záda u pojištění pracovní neschopnosti?

Výluka na různá onemocnění a bolesti zad je v pojištění pracovní neschopnosti častou výlukou. Není třeba se divit, neboť po chřipkách a různých respiračních onemocněních jde o druhou nejčastější příčinu neschopnosti.

Existují však pojišťovny, které plní i za neschopnost v důsledku onemocnění zad. Které to jsou? Odpověď najdete v ratingu životního pojištění.

poj prac zada

Jaké výhody má životní pojištění Flexi?

Životní pojištění Flexi má celou řadu předností. Jmenujme například flexibilitu v nastavení produktu a vysoké limity pojistných částek (platí to zejména pro pojištění invalidity) nebo cenově výhodné pojištění dětí bez rizikových skupin a zdravotního zkoumání, případně nevylučování rizikových sportů a pojištění rizikových rekreačních sportů na 30 dní zdarma.

Další výhody nejen tohoto produktu najdete v obchodní argumentaci, kterou najdete v on-line metodikách:

Flexi vyhody

Jaké nevýhody má životní pojištění Flexi?

Každý produkt má své nevýhody. Platí to i pro životní pojištění Flexi, byť s každým novým upgradem tohoto pojištění nevýhod ubývá. Jmenujme například uplatňování ochranných (čekacích) lhůt na události související se zdravotním stavem před počátkem pojištění nebo výluku na psychické nemoci u pojištění invalidity nižších stupňů.  Rovněž oceňovací tabulky úrazového pojištění nejsou součástí pojistné smlouvy (nejsou garantovány, tj. plnění se počítá vždy z aktuálně platných tabulek, které pojišťovna může měnit) a také definice nemocí u pojištění závažných onemocnění dětí patří k nejpřísnějším.

Flexi nevyhody

Například epilepsie, u které je vypláceno 100 % PČ, je definována jako: „stav s více než jedním záchvatem tonickoklonických křečí postihující všechny kosterní svaly a současná porucha vědomí častěji než jedenkrát za sedm dnů po dobu více než šest měsíců“, což je prakticky nemožné.

Další rozdíly v definicích nemocí mezi jednotlivými pojišťovnami najdete například v ebooku „Pojištění vážných chorob pro finanční poradce“.

ebook Poj vaznych chorob titulka

To je pouze malá ukázka, co vše můžete v našich nástrojích najít. V novém seriálu vás budeme informovat o dalších nástrojích, které vám pomohou v poradenství.

Související články

Rizika

Od 1. dubna začnou platit novinky v povinném ručení. Zbystřit musí majitelé elektrokoloběžek i seniorských trojkolek a dalších vozítek

Automobilovou hantýrkou by se o tom dalo mluvit jako o faceliftu. Povinné ručení od 1. dubna čekají změny, pro majitele osobních vozů to ale přelomové novinky nebudou. Zpozornět naopak musí…

27. 3. 2024 6 minut čtení minut čtení

Poradenství

Váš konzultant: Stav spoření na penzi je často tristní. Jako poradci máme v rukou to změnit

Sednete si s klientem, podíváte se na stávající penzijko a je to tam – transformovaný fond. Chudák klient se pak ještě diví, proč je to špatně, když se přeci penzijní…

28. 2. 2024 7 minut čtení minut čtení

Rizika

Užijte si zimní sporty naplno: 10 zásad kvalitního pojištění na hory

Češi milují lyžování. I v evropském srovnání patříme mezi státy, kde se lyže a snowboard těší největší oblibě. Dovolená na horách kromě sportovního vyžití, nádherných panoramat a dobré zábavy ale…

26. 1. 2024 9 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.