Hypoteční banka a český hypoteční trh slaví dvacet let existence

Psal se říjen roku 1995 a tehdy ještě Českomoravská hypoteční banka, která se o 10 let později proměnila na Hypoteční banku, jako první finanční ústav v České republice získal licenci na vydávání hypotečních zástavních listů. Tehdy započala moderní éra českého hypotečního trhu. 1995 Za první rok si úvěr u Českomoravské hypoteční banky vzalo pouze 150 klientů a průměrná úroková sazba byla přes...

Psal se říjen roku 1995 a tehdy ještě Českomoravská hypoteční banka, která se o 10 let později proměnila na Hypoteční banku, jako první finanční ústav v České republice získal licenci na vydávání hypotečních zástavních listů. Tehdy započala moderní éra českého hypotečního trhu.

1995

Za první rok si úvěr u Českomoravské hypoteční banky vzalo pouze 150 klientů a průměrná úroková sazba byla přes 13 %. Oproti tomu letos za prvních šest měsíců Hypoteční banka poskytla 12 933 úvěrů s průměrnou úrokovou sazbou 2,12 %. Kdo si v roce 1995 požádal o hypoteční úvěr, musel se vypořádat s žádostí, která měla 14 stran a její vyřízení trvalo několik týdnů. Dnes se smrskla do přijatelné podoby a její vyřízení je otázkou několika málo dnů. A změnili se také žadatelé. Zatímco v počátcích byl typickým klientem dobře vydělávající podnikatel, který si stavěl velký dům v satelitu za Prahou, nyní si lidé půjčují hlavně na byty o rozloze kolem 50 metrů čtverečních v novostavbách v centru měst.

2000

Z pohledu zájmu o hypoteční úvěry se za zlomový ukázal být rok 2000. Od té doby zájem o hypotéky totiž začal výrazně růst a každoročně se objem poskytnutých hypoték zvyšoval v řádech desítek procent. Například v roce 2004 meziroční narůst nově poskytnutých hypoték činil 30 % v počtu a 43 % v objemu. Žadatelé o půjčku na bydlení si pak v průměru odnášeli 1,268 mil. Kč s úrokovou sazbou, která se pohybovala kolem 4,5 %. Přitom ještě v roce 2000 v rámci celoročního průměru úroková sazba byla 8,8 %, tedy téměř dvojnásobek.

„Hypoteční úvěr začal být vzhledem k rostoucím reálným mzdám a klesajícím úrokovým sazbám dostupný i pro klienty, pro něž by podobná půjčka před rokem 2000 byla nedosažitelná. Vliv měla i vzrůstající poptávka po vlastním bydlení u mladé dorůstající generace a na to reagující rostoucí nabídka developerských projektů hlavně ve velkých městech,“ vysvětluje Jan Sadil, jenž připomíná rok 2004, kdy tehdy ještě Českomoravská hypoteční banka svým klientům začala nabízet hypotéku na družstevní bydlení, takzvanou americkou hypotéku a tři různě dlouhé sazby na 3, 10 nebo 15 let, aby hned v dalším roce už s novým názvem Hypoteční banka garantovala všem klientům nejnižší úrokovou sazbu u pětileté hypotéky ve výši 3,89 %.

2007, 2013

Rok 2007 se zapsal do historie jako období, které bylo co do objemu poskytnutých úvěrů nejvyšší – celkem si lidé na investice do nemovitostí půjčili 143 mld. Kč. Ovšem jak se později ukázalo, zájem může být ještě vyšší. Důkazem byl rok 2013, kdy banky klientům (i díky vysokému objemu refinancování) poskytly 150 miliard korun. Tomu ovšem předcházela ekonomická krize, která v krizových letech 2008 až 2010 zájem o hypotéky utlumila. Už rok 2011 opět přinesl masivní růst, který trvá prakticky dodnes, což je způsobeno hlavně rekordně nízkými úrokovými sazbami.

2015

„Vzpomínám si, že když byla na začátku roku 2014 úroková sazba na úrovni tří procent, pořád se mě novináři ptali, jestli bude ještě dál klesat. A já jsem odpovídal, že už je na úplném dně, protože jsem skutečně nevěřil, že dál bude ještě klesat. A ačkoliv sazba nyní začíná po mnoha letech mírně růst, letos v květnu jsme se dostali na průměrnou sazbu 2,05 %,“ říká Jan Sadil.

U příležitosti 20 letého výročí ozdobila Hypotečka i své logo. Jak se Vám líbí?

hypo 20 let obr 1

Zdroj: Hypoteční banka

Související články

Úvěrování

Sazby opět klesají. Proč teď neotálet s hypotékou

V BT pro vás sledujeme neustále aktuální dění a přidáváme k němu důležitý kontext. ČNB dnes opět snížila úrokové sazby o 0,5 procentního bodu, nyní je dvoutýdenní repo sazba na…

20. 3. 2024 2 minut čtení minut čtení

Úvěrování

Když klienti nedosáhnou na hypotéku nebo potřebují získat za svou nemovitost férovou částku, pomůže jim MOOY

Na první pohled vypadá název MOOY možná zvláštně, ale když vám řekneme, že výslovnost je [MŮJ], tak budete ohledně smyslu tohoto produktu rázem „doma“. Je to služba, která nabízí v…

9. 2. 2024 8 minut čtení minut čtení

Úvěrování

Kdo si v prvním čtvrtletí vyjedná nemovitost za dobrou cenu, bude vítězem

Domácnosti se postupně dostávají z náročného období vysoké inflace. Řada lidí v uplynulých letech odložila nákup nemovitosti a tato poptávka se začíná na trh vracet. Úrokové sazby míří do hladiny,…

1. 2. 2024 5 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.