Bezpečné investování? Dodržujte pět základních rad

Česká ekonomika zažívá zlaté časy a mzdy zaměstnanců rostou, protože poptávka ze strany zaměstnavatelů je enormní a kvalitních pracovníků nedostatek. Vyšší mzdy znamenají také více možností, co s penězi udělat. Jednou z nich je i odložení současné spotřeby. To znamená neutratit všechny peníze dnes, ale uložit si je do budoucna, například na běžný nebo termínový účet do banky. V dnešní době...

Česká ekonomika zažívá zlaté časy a mzdy zaměstnanců rostou, protože poptávka ze strany zaměstnavatelů je enormní a kvalitních pracovníků nedostatek. Vyšší mzdy znamenají také více možností, co s penězi udělat. Jednou z nich je i odložení současné spotřeby. To znamená neutratit všechny peníze dnes, ale uložit si je do budoucna, například na běžný nebo termínový účet do banky. V dnešní době ale tyto produkty nemají téměř žádný výnos, respektive z nich spíše ukrajuje inflace. Tím pádem dochází k reálnému znehodnocení peněz. Odepřít si dnes a jako „odměnu“ získat v budoucnosti méně? To přeci rozumný člověk nechce.

Alternativou jsou investice. Ty si neobejdou bez určité dávky rizika – nemusíme dosáhnout námi očekávaného zhodnocení. Nicméně, existuje několik osvědčených pouček, a když se podle nich budeme řídit, s největší pravděpodobností očekávaného výnosu (klidně i 5 nebo 10 % ročně) můžeme dosáhnout. Co by měli investoři dodržovat především?

  1. Neinvestuji do toho, čemu nerozumím nebo nechápu princip produktu

Zní to jednoduše, ale přiznejte si, kolikrát jste podepsali kdejaké lejstro či smlouvu, aniž byste si důkladně přečetli všechny podmínky? Mnoho lidí například řekne, že zná dluhopisy, většinou státní, které považuje za velmi bezpečné. Ale rozumí opravdu všem druhům, jako jsou prioritní, konvertibilní, high-yield, juniorní, korporátní? Člověk může být přesvědčený, že něco zná, ale přitom bude investovat do zcela nevhodného produktu, ať už se to týká rizikovosti nebo délky investice. Jedním z dalších příkladů jsou dnes velmi populární ETF (Exchange-traded fund). Tento produkt může být vhodný i pro velmi konzervativní investory, ale existují také agresivní ETF, které v průběhu tří let dokáží v případě černého scénáře původní investici snížit i o desítky procent. Vždy se tedy podrobně zajímejte o to, do čeho přesně plánujete svoje peníze vložit.

  1. Čím kratší investiční horizont, tím konzervativnější produkty

Známá rada zní: Když chci investovat na krátkou dobu, volím investice, které nesou nízké riziko, ale i nízký výnos.  Opět to zní velmi jednoduše, ale kolikrát jste něco prostě „riskli“? Typický příklad: vaše úspory budete potřebovat až za dva roky a zrovna všude slyšíte, jak technologické akcie nebo Bitcoin rostou. Řeknete si, že když na tom už několik let všichni vydělávají, tak proč byste se nepřidali. A ejhle, zainvestuje zrovna poblíž vrcholu a následující dva roky budou akcie nebo Bitcoin pouze klesat. Stát se to může snadno. Proto je důležité znát svůj investiční horizont a tomu přizpůsobit odpovídající investiční produkt. 

  1. Dodržujte investiční horizont

Když už si zvolíte investiční horizont, dodržujte ho. To je alfa a omega investování – být dostatečně psychicky silný a disciplinovaný dodržet stanovenou délku trvání investice. Vaši odolnost prověří především doby krize nebo jakékoliv větší tržní turbulence. Není to tak dávno (rok 2008/09), kdy se akciové trhy propadly o několik desítek procent. Na kapitálových trzích vládla panika, stres a chaos. V těchto okamžicích se projevuje právě ona silná psychická odolnost a disciplinovanost, kdy všichni ostatní panikaří a prodávají se ztrátou. Kdo toto ustojí, nebo dokonce v dobách paniky investuje, je odměněn tučnými zisky. Například americký akciový index od svého dna v roce 2009 až po letošní rok (tj. 8 let) vzrostl o více jak 350 procent.

  1. Nespekulujte

Snažit se vystihnout dno nebo vrchol je častým koníčkem investorů. Ovšem, kdo není profesionál a nesleduje kapitálové trhy několik hodin denně nebo nestuduje výroční zprávy firem, není schopný dno nebo vrchol vystihnout. Při panice místo nákupu většina lidí prodává a při investiční horečce naopak nakupuje. Ale mělo to by to být právě naopak. Navíc statistická data z Velké Británie ukazují, že úspěšnost spekulace ve velmi krátkém období (jeden den až jeden týden) na britském akciovém trhu je přibližně 57 procent. Přitom správně zvolený investiční horizont a k tomu odpovídající produkt zvyšuje pravděpodobnost úspěchu v investování na britské akciové burze na neuvěřitelných 99 procent. A pozor, není to žádná hra s čísly nebo ohýbání dat. Jde totiž o statistický vzorek za posledních 110 let trvání britské akciové burzy, v datech jsou obsaženy obě světové války i několik desítek světových finančních krizí a ekonomických recesí.

  1. Diverzifikovat

Diverzifikovat znamená nesázet vše na jednu kartu.  Diverzifikovat investice lze například skrze podílové fondy. Podílový fond nakupuje do svého portfolia několik desítek až stovek cenných papírů (například akcie, dluhopisy) od různých firem. Kdyby některá firma zkracovala, na hodnotu celého portfolia to má nepatrný vliv oproti tomu, kdybychom si koupili pouze akcie nebo dluhopisy jedné firmy, která by zbankrotovala. Podílové fondy jsou vhodným nástrojem pro všechny drobné investory, protože jejich nabídka je velmi široká, uspokojí každého investora, ať už je jeho investiční horizont nebo vztah k riziku jakýkoliv.

Michal Valentík, investiční ředitel Broker Trustu

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.