Čína udělala investorům radost (Týden 16)

Akciové trhy v uplynulém týdnu opět rostly a přidaly tak další krůček ke zpětnému dobytí historických maxim dosažených v loňském roce. Nutno říci, že veškerý růst byl koncentrován až do pátečního obchodování, zatímco první čtyři dni minulého týdne se odehrávaly spíše ve znamení stagnace nebo dokonce i mírného poklesu. Událostí, která v pátek probudila trhy k růstu, bylo vyhlášení překvapivě dobrých...

Akciové trhy v uplynulém týdnu opět rostly a přidaly tak další krůček ke zpětnému dobytí historických maxim dosažených v loňském roce. Nutno říci, že veškerý růst byl koncentrován až do pátečního obchodování, zatímco první čtyři dni minulého týdne se odehrávaly spíše ve znamení stagnace nebo dokonce i mírného poklesu. Událostí, která v pátek probudila trhy k růstu, bylo vyhlášení překvapivě dobrých čínských makroekonomických dat. Obchodní bilance i číslo oznamující počet nových půjček vystřelily prudce vzhůru a nechaly analytické odhady někde v suterénu. Globální trhy pak na oznámená data reagovaly silným růstem.

Na ostatních „bitevních frontách“ nepřinesl právě skončený týden žádné novinky. Evropská centrálním banka ponechala úrokové sazby na nezměněné záporné úrovni a navíc oznámila, že podle jejích odhadů zůstanou sazby tam, kde se aktuálně nalézají alespoň do konce letošního roku. Ani dění kolem odchodu Velké Británie z Evropské unie prozatím nepřineslo žádné rozuzlení a tak se údajný konec britské tragikomedie posouvá na konec října. Máme tedy již několikátý datum, ale termín je asi to jediné, co se kolem BREXITu mění. Nebylo dosaženo žádného dalšího posunu a ve hře jsou nadále všechny scénáře. Názorná ukázka toho, že referendum nemusí být vždy tím nejlepším řešením závažných problémů.

Ve Spojených státech byl zveřejněn zápis z posledního jednání měnového výboru centrální banky USA. Zápis potvrdil to, co FED oznámil již dříve. Etapa zvyšování úrokových sazeb probíhající v průběhu loňského roku je u konce. Většina členů výboru se přiklání k tomu, že FED by letos neměl na úrokové sazby sahat. Byť uvnitř výboru jsou jednotlivci, kteří se zásahu do sazeb, podle vývoje situace, nebrání. A to zásahu oběma směry.

Zatímco téma obchodních sporů mezi USA a Čínou je „u ledu“ (komise jednají, v jednání bylo dosaženo významného pokroku, ale ne vše je aktuálně připraveno a určité rozpory přetrvávají), prezident Trump se tentokrát pustil do Evropy. Americká administrativa zveřejnila seznam výrobků ze zemí Evropské unie, na něž by měla dopadnout vyšší cla. Ty Američané míří jako odvetu za dotace ve výši jedenácti miliard dolarů poskytované Evropskou unií soukromé společnosti Airbus. V ohrožení nejsou tak jen evropská letadla, ale třeba také mléčné výrobky a víno.

Mírně negativní zprávou, která spatřila světlo světa, je také snížení predikce růstu globální ekonomiky ze strany Mezinárodního měnového fondu z původních 3,6 procenta o tři desetiny procenta níže.

V právě započatém týdnu budou ekonomové a investoři sledovat údaje německého indexu ekonomické aktivity ZEW a jejich pozornosti jistě neunikne údaj o růstu čínského hrubého domácího produktu. Konec týdne bude ve znamení údajů z amerického nemovitostního trhu.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.