Dařilo se Evropě, zpevnil dolar (Týden 25)

Lídrem růstu na akciových trzích, kterého jsme byli v uplynulém týdnu svědky, byla po delší době opět Evropa. Evropské indexy si připsaly více než jednoprocentní zhodnocení a s přehledem tak předčily ostatní rozvinuté trhy. Hlavním důvodem silného růstu evropských akcií je zřejmě opadnutí hlubokého pesimismu, který na trzích panoval v souvislosti se znovuobjevením problému italského dluhu a krize kolem nástupu tamní...

Lídrem růstu na akciových trzích, kterého jsme byli v uplynulém týdnu svědky, byla po delší době opět Evropa. Evropské indexy si připsaly více než jednoprocentní zhodnocení a s přehledem tak předčily ostatní rozvinuté trhy. Hlavním důvodem silného růstu evropských akcií je zřejmě opadnutí hlubokého pesimismu, který na trzích panoval v souvislosti se znovuobjevením problému italského dluhu a krize kolem nástupu tamní vlády.

Akciové indexy ve Spojených státech prožily volatilní týden, aby hlavní index SP 500 nakonec zakončil obchodování na kladné nule. Nedařilo se asijským indexům. Čína skončila obchodování o procento níže také díky slabým makroekonomickým údajům, které byly v uplynulém týdnu zveřejněny.

Hlavními událostmi na trzích byla zasedání centrálních bank. Americký FED podle očekávání zvýšil úrokové sazby do pásma 1,75 – 2,00 procenta. Spíše nečekaně však navíc zvýšil i svoji prognózu dalšího růstu úrokových sazeb v letošním roce. Podle původního záměru jsme se měli v letošním roce dočkat ještě jednoho zvýšení sazeb. Po zasedání z minulého týdne to však vypadá, že se sazby směrem vzhůru pohnou ve Spojených státech ještě dvakrát. Překvapení ze strany amerických centrálních bankéřů poslalo vzhůru americký dolar a naopak velice nepříznivě zapůsobilo na komodity.

Evropská centrální banka se ve srovnání s FEDem drží nadále při zdi. Její úrokové sazby zůstávají na nule a program kvantitativního uvolňování zůstane do podzimu ve své stávající podobě. Na podzim banka zváží jeho postupné omezování a je možné, že celý program ukončí s počátkem roku příštího.

Velice negativně na trhy nadále působí nejistota vztahující se k uvalení dovozních cel na dovoz do Spojených států a možná čínská odpověď. Strach z možné reakce Číny poslal dolů ceny mnoha komodit. A to i přesto, že fundamenty hovoří spíše pro růst. Poslední odhady zásob a poptávky po zrninách ze strany Ministerstva zemědělství Spojených států hovoří o významném úbytku zásob kukuřice a sójových bobů a o zvýšených exportech těchto plodin ze Spojených států. Přesto se ceny těchto komodit silně potápějí. Na trh s ropou bude mít zásadní vliv zasedání členských zemí OPEC, kterého budeme svědky v tomto týdnu. Obecně se očekává, že členské státy navýší produkci černého zlata a ceny ropy na toto očekávání také citlivě reagují.

V příštím týdnu bude na důležitá makrodata nouze, a tak v centru zájmu investorů bude další vývoj možné obchodní války mezi Spojenými státy a „zbytkem světa“, zejména pak Čínou. S cenami ropy může hodně zacvičit summit států OPECu. V Evropě se dočkáme čísel mapujících vývoj ve výrobní sféře a ve službách, zatímco v USA budou zajímavá zejména čísla z trhu s bydlením.

Další informace včetně porovnání akciových fondů – segment Evropa Value najdete zde.

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.