Dobré fundamenty pomáhají trhům k růstu (Týden 15)

Světové akciové trhy v uplynulém týdnu opět rostly. Nejedná se už o překotný úprk vzhůru, jak tomu bylo na počátku roku, přesto je ale směřování hlavních indexů zcela jasné. Za růstem stojí nadále optimistická očekávání ohledně vyústění obchodní jednání mezi Spojenými státy a Čínou a také dobrá ekonomická data, kterých jsme byli svědky z amerického trhu práce. Největší světová ekonomika...

Světové akciové trhy v uplynulém týdnu opět rostly. Nejedná se už o překotný úprk vzhůru, jak tomu bylo na počátku roku, přesto je ale směřování hlavních indexů zcela jasné. Za růstem stojí nadále optimistická očekávání ohledně vyústění obchodní jednání mezi Spojenými státy a Čínou a také dobrá ekonomická data, kterých jsme byli svědky z amerického trhu práce. Největší světová ekonomika vytvořila v uplynulém měsíci 196 tisíc nových pracovních míst, což bylo citelně více, než trhy očekávaly. Míra nezaměstnanosti stagnuje nadále na historicky nízkých úrovních.

Důležitou pozitivní informací pro akciové býky je také to, že se odhady budoucí ziskovosti společností sdružených v americkém indexu SP500 opět navracejí k růstové trajektorii.

Dobrou zprávou pro investory zaměřené na emerging markets a speciálně na Čínu byly údaje o vývoji v čínském výrobním sektoru a také v sektoru služeb. Tyto dva údaje v uplynulých měsících investory a ekonomy uváděly do rozpaků a začínalo se již spekulovat o čínském zpomalení, nicméně údaje z minulého týdne takové úvahy, alespoň dočasně, vyvracejí. Oba sektory druhé největší ekonomiky světa opět rostou a překonávají odhady analytiků. Zdá se tedy, že akciové trhy před sebou mají nadále příznivé období. Přinejmenším fundamenty minulého týdne a politika centrálních bank se nám snaží takový příběh podsouvat.

V tomto týdnu začíná ve Spojených státech výsledková sezóna a její vyznění by mělo být pro trhy a jejich další růst opět příznivé. Už jenom proto, že v uplynulém kvartálu firmy častěji než v minulosti snižovaly odhady svých zisků v úvodním čtvrtletí letošního roku a tato snížená očekávání se jim budou lépe překonávat.

Akcie by tedy měly mít, na základě dat z uplynulého týdne, další prostor k růstu. Na druhé straně z čistě technického pohledu většina trhů překoupená a tak nelze vyloučit určitou korekci rychlého a stabilního růstu. Z krátko až střednědobého pohledu tak prozatím nejsou důvody k nějakému definitivnímu propadu.

Právě započatý týden nebude na fundamentální zprávy tak bohatý jako týden minulý. Ve Spojených státech bude pozornost investorů zaměřena na data popisující vývoj inflace a také na zveřejnění zápisu z posledního jednání FEDu. Hlavní událostí v Evropě bude zasedání Evropské centrální banky a Čína bude sledovat vývoj své obchodní bilance.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.