Domácí průmysl ztrácí (Týden 19)

Uplynulý týden nebyl z pohledu cen investičních aktiv pro investory příliš zajímavý. Na trhu nadále chybí jakékoli nové informace, které by měly na akciové a dluhopisové trhy větší dopad. A tak sledujeme stále zařazený neutrál, na který pokračují trhy velice zvolna výše a americké indexy atakují svá maxima. Hlavní událostí bylo jednání centrálních bankéřů ve Spojených státech, které ale...

Uplynulý týden nebyl z pohledu cen investičních aktiv pro investory příliš zajímavý. Na trhu nadále chybí jakékoli nové informace, které by měly na akciové a dluhopisové trhy větší dopad. A tak sledujeme stále zařazený neutrál, na který pokračují trhy velice zvolna výše a americké indexy atakují svá maxima.

Hlavní událostí bylo jednání centrálních bankéřů ve Spojených státech, které ale nepřineslo žádné překvapení. Výbor ponechal svoji základní úrokovou sazbu na předešlých hodnotách a pokračuje tak, tváří v tvář rostoucím inflačním číslům, ve své letošní politice. Pozitivního překvapení jsme se dočkali v datech z amerického trhu práce, když v pátek ohlášená data překonala očekávání prakticky na všech úrovních. Největší světová ekonomika vytvořila v uplynulém měsíci 263 tisíc nových pracovních míst a to je téměř o sto tisíc více, než jaký byl tržní konsensus. Míra nezaměstnanosti nadále klesla a aktuální číslo ukazuje 3,6 procenta. Také spotřebitelská důvěra je v Americe nadále velice silná a zveřejněný odhad hravě překonal to, co si analytici mysleli. Určitá míra zklamání tak zavládla pouze u dat mapujících vývoj ve výrobním sektoru a sektoru služeb. Oznámené údaje hovoří o mírném zpomalení růstu u obou zmíněných sektorů.

Podobného zklamání se dočkaly trhy také z Číny, kde to má nahnuté zejména sektor průmyslu, jehož růst byl minulý měsíc prakticky nulový. Nepotěšil ani vývoj služeb, který rovněž nemá od stagnace daleko.  Zejména čínská data byla pro investory po několika předešlých úspěšných statistikách naznačujících, že se vládní opatření pozitivně promítají do čínské ekonomiky, zklamáním.

Evropská data ohledně vývoje průmyslu a služeb ukázala, že oba sektory pokračují v kontrakci. Mírně pozitivně překvapily údaje z periferií, naopak silně zklamal údaj z Německa, což rozhodně není dobré pro vývoj v naší domácí ekonomice.

Nelichotivou situaci v našem domácím průmyslu ukazuje také graf. Hodnoty nad 50 hovoří o růstu, pod padesátkou pak hovoříme o kontrakci. Sešup je to solidní a s pokračováním kontrakce výrobního sektoru napříč Evropou se situace zřejmě nijak výrazně v dohledné době nezlepší.

Na naší domácí scéně bylo hlavní událostí zasedání rady České národní banky. Rada rozhodla o tom, že se naše centrální banka vydá proti proudu a zvýší úrokové sazby do rozmezí 1,75 % – 2,00 %. Důvodem k tomuto kroku byla sílící inflace pohybující se na hranici třech procent, tedy přesně na hranici tolerančního pásma, které si Česká národní banka dříve určila.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.