Nuda jen zdánlivá (Týden 50)

Z pohledu investorů máme za sebou neklidný týden, který započal prudkým propadem v úvodních dvou dnech. Posléze se stabilizoval, aby se v pátek indexy vyšplhaly zpět na svoje původní hodnoty. Konečné číslo tedy může svědčit o „nudě v New Yorku“, nicméně samotné dění na burze rozhodně nudné nebylo. V pondělí poslaly americké akciové indexy prudce dolů data z výrobního sektoru. Ten navzdory...

Z pohledu investorů máme za sebou neklidný týden, který započal prudkým propadem v úvodních dvou dnech. Posléze se stabilizoval, aby se v pátek indexy vyšplhaly zpět na svoje původní hodnoty. Konečné číslo tedy může svědčit o „nudě v New Yorku“, nicméně samotné dění na burze rozhodně nudné nebylo.

V pondělí poslaly americké akciové indexy prudce dolů data z výrobního sektoru. Ten navzdory původním optimistickým předpokladům nevybředl z kontrakce, v níž se americký průmysl nachází již celé čtvrtletí, ale naopak ji oproti minulému měsíci ještě o něco prohloubil.

Komplikace se objevily také kolem všeobecně očekávaného pokroku americko-čínských jednání, když prezident Spojených států dal světu najevo, že dohodu s Čínou, za současného stavu jednání, zcela jistě nepodepíše. Americký prezident nevylučuje, že k jejímu podpisu by mohlo dojít až po nových prezidentských volbách, které proběhnou v příštím listopadu. Na tomto místě je zřejmě dobré podotknout, že tento týden (15. prosince) vyprší termín, do nějž Donald Trump pozastavil platnost nově uvalených cel na čínský dovoz do Spojených států. Žádný pokrok se rovná znovuzavedení tarifů, a to by se trhům nemuselo líbit.

To, co se jim ovšem líbilo velmi, a to dokonce tak, že během pátečního obchodování indexy srovnaly předchozí ztráty celého týdne, byl páteční report z trhu práce. Ten ukázal, že je americký pracovní trh nadále ve skvělé kondici a největší světová ekonomika vytvořila v uplynulém měsíci mnohem více pracovních míst, než se předpokládalo. Také míra nezaměstnanosti poklesla níže, než se čekalo.

Z ostře sledovaných komodit si nejlépe v právě skončeném týdnu vedla ropa. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se na svém zasedání dohodly na snížení těžby o dalších půl milionu barelů černého zlata denně. Dobře se vedlo také sóje, kde Čína rozhodla o zrušení dovozních přirážek na americkou sóju. Prudce vzhůru letí, při vidinách horší sklizně a vysoké poptávky, také cena kávy.

Nálada na globálních akciových trzích je podobně jako na těch amerických přes výše popsané potíže nadále optimistická. Index MSCI World se pohybuje na úrovni svých letošních maxim a trh vedou vzhůru vysoce cyklické sektory výrobců automobilů a průmyslových akcií. Pohled na kreditní spready u high yield i korporátních dluhopisů klid panující na trzích jen podtrhává. Spready se pohybují u svých ročních minim, což ukazuje na naprostý klid a investorskou důvěru.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.