Příležitost v energiích? (Týden 4)

Rád bych vám o dění na akciových napsal něco jiného, než jsem psal v posledních třech týdnech. Byla by to vítaná změna. Nejen pro vás, jako čtenáře, ale také pro mě, jako pisatele. Nemuselo by to nutně být o velkém propadu. Ten si nikdo nepřeje. Nějaká, byť jen drobná zápletka, by nám ale všem prospěla. Ta se však,...

Rád bych vám o dění na akciových napsal něco jiného, než jsem psal v posledních třech týdnech. Byla by to vítaná změna. Nejen pro vás, jako čtenáře, ale také pro mě, jako pisatele. Nemuselo by to nutně být o velkém propadu. Ten si nikdo nepřeje. Nějaká, byť jen drobná zápletka, by nám ale všem prospěla. Ta se však, alespoň prozatím, nekoná.

Akciové trhy napříč světem i v uplynulém týdnu silně rostly. Důvodem pro tento růst je absence jakýchkoli negativních zpráv. Amerika podepsala s Čínou první fázi obchodní dohody. Čína se zavázala odebrat ze Spojených států více zboží, zejména zemědělských surovin, než tomu bylo v minulosti. Americká cla na čínský dovoz nadále platí. Platnost by pozbyly až po podepsání druhé fáze dohody, s čímž se ovšem za aktuálního funkčního období Donalda Trumpa v Bílém domě spíše nepočítá.

Trumpovo odvolání z funkce je nadále zkazkou pro spolek přátel paranormálních jevů, brexit vyřešen, a dokonce i americká výsledková sezóna, která nedávno započala, nepřináší žádná negativní překvapení. Modrá kam se podíváš, mráčky vymeteny.

Rozdílný pak byl v právě skončeném týdnu výkon uvnitř dluhopisového vesmíru. Rizikověji orientovaným dluhopisům, tedy dluhopisům s vysokým výnosem, konvertibilním dluhopisům a dluhopisům rozvíjejících se ekonomik, se dařilo opět dobře a připsaly si mírné zisky. Naopak bezpečné státní dluhopisy na svých hodnotách ztrácely. Přesto ale data dávají tušit, že při nízké inflaci a aktivní podpůrné politice centrálních bank jejich ceny v nejbližší době nijak nepropadnou.

Mezi komoditami je pod tlakem nadále sektor energií na čele se zemním plynem. Ten minulý týden odepsal devět procent a stal se tak nejzápornějším hrdinou. Na vině jsou solidní zásoby a vyhlídka mimořádně teplé zimy. Pod jejich tlakem se zdá, že cenové dno pro tuto komoditu prakticky neexistuje. Silný pokles v sektoru energií a k nim přináležejícím akciím by mohl na i na prudce rostoucím indexu vytvořit příležitost pro dlouhodobé investory. Aktuální názor společnosti, prohlašující tradiční zdroje energie za nežádoucí zlo a modlící se k „novým“ ekologickým zdrojům, posílá ceny zavedených energetických gigantů typu Exxon, Chevron nebo Royal Dutch Shell na úrovně, které by mohly být pro dlouhodobější investory zajímavé.

V horní části je poměrový graf ukazující, jak moc výkonnost energetického sektoru „podstřelovala“ výkonnost indexu. Spodní dva grafy ukazují roční výkonnost indexu SP500 (+28,63 %) a výkonnost energetických akcií (+0,85 %). Je zřejmé, že energetické akcie jsou odvětvím, kde se doslova zastavil čas.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.