Trhům vládne optimismus (Týden 46)

Akciové trhy v uplynulém týdnu pokračovaly ve svém růstu započatém na přelomu října a listopadu, kdy prorazily silnou úroveň technické rezistence a nadále šplhají na své historicky nejvyšší hodnoty. Důvodem k růstu je rostoucí optimismus ohledně pokroku jednání mezi světovými velmocemi – Spojenými státy a Čínou – a také znovuzrozená podpůrná politika ze strany centrálních bank, které pokračují ve snižování úrokových...

Akciové trhy v uplynulém týdnu pokračovaly ve svém růstu započatém na přelomu října a listopadu, kdy prorazily silnou úroveň technické rezistence a nadále šplhají na své historicky nejvyšší hodnoty. Důvodem k růstu je rostoucí optimismus ohledně pokroku jednání mezi světovými velmocemi – Spojenými státy a Čínou – a také znovuzrozená podpůrná politika ze strany centrálních bank, které pokračují ve snižování úrokových sazeb.

V minulém týdnu investorská obec oslavovala vyhlášení mluvčího čínského ministerstva obchodu. Ten oznámil, že mezi USA a Čínou došlo k dohodě, že v závislosti na pokroku jednání budou obě strany postupně rušit cla zavedená na dovozy druhé strany. Jediné, co zatím chybí, je nějaký časový harmonogram, podle kterého by to mělo probíhat. Ruka v rukávě tedy ještě není, nicméně pozitivní pokrok je evidentní.

Centrální banka Spojených států na svém posledním zasedání oznámila, že se v tomto roce již k dalšímu snížení úrokových sazeb nechystá, na druhé straně rok 2020 je docela blízko a pro něj již toto vyhlášení neplatí. FED říká, že jeho rozhodování budou i v dalším roce závislá na datech, která budou z ekonomiky přicházet. A ta jsou prozatím spíše smíšená. Tedy v lepším případě. Americký výrobní sektor se nachází v kontrakci.

Růst zisků amerických korporací oznámených v rámci aktuální výsledkové sezóny je nejslabším za poslední tři roky. Na druhé straně minulý týden ukázal, že trh práce je nadále velice silný a nevýrobní sektor se těší také lepší než očekávané kondici.

Z hlediska sentimentu na trhu opět vládne optimismus. Zatímco po většinu roku 2019 plynul zisk amerického indexu zejména z defenzivněji orientovaných akcií s nižší volatilitou, vývoj v posledních týdnech otáčí a peníze investorů se opět vrací k dravějším růstovým titulům. O uklidnění na trzích v souvislosti s pravděpodobně pozitivním rozuzlením obchodních sporů vypovídá také silná ztráta, kterou utrpěly v uplynulém týdnu „bezpečné přístavy“, za něž jsou považovány zlato a dluhopisy. Nedařilo se ani kryptoměnám. Nejznámější z nich, bitcoin, byl mezi poraženými.

Nálada na trhu je tedy více než optimistická, což potvrzuje i další obrázek. Takové hodnoty bezstarostnosti nejsou normálním stavem a často jsou používány jako „kontraindikátor“. Nelze tedy vyloučit, že se v nejbližších týdnech dočkáme vybírání zisků na amerických indexech. Pokud by k tomu došlo, pak by se zřejmě jednalo jen o korekci. Pro ukončení několikaletého růstového cyklu a prudký propad prozatím stále chybí důvody.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu

Související články

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se…

5. 4. 2024 10 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.

Bohuslav Černý

ředitel pro prahu

obchod.cerny@brokertrust.cz

+420 602 445 306