Trhy rostou přes nepříznivé odhady další ziskovosti firem (Týden 10)

Hlavní světové akciové indexy si v uplynulém týdnu připsaly mírné zisky. Půl procenta na své hodnotě získaly americké hlavní indexy a dařilo se také evropským akciím a růst jsme zaznamenali i v Číně. Za tímto vývojem stojí jednak snížení hrozby neřízeného brexitu a také další vývoj obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou. Ohledně brexitu se zdá, že původní datum odchodu (29. března)...

Hlavní světové akciové indexy si v uplynulém týdnu připsaly mírné zisky. Půl procenta na své hodnotě získaly americké hlavní indexy a dařilo se také evropským akciím a růst jsme zaznamenali i v Číně. Za tímto vývojem stojí jednak snížení hrozby neřízeného brexitu a také další vývoj obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou.

Ohledně brexitu se zdá, že původní datum odchodu (29. března) bude s největší pravděpodobností prodlouženo. Premiérka Mayová čelí uvnitř vlády revoltě svých ministrů, kteří vyhrožují, že v případě tvrdého brexitu své mandáty složí.

Růst amerického a čínského indexu má „na svědomí“ zřejmě další vývoj obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou. Donald Trump odložil platnost nastolení vyšších cel na čínské zboží, které mělo platit od prvního dne měsíce března a zprávy z jednání hovoří o tom, že sice ještě nebylo dosaženo definitivní dohody, ale jsme svědky pozitivního vývoje. „Dohoda není hotová, ale zaznamenali jsme velký pokrok,“ komentoval vývoj jednání ministr financí Spojených států Steven Mnuchin. Je pochopitelně ale otázkou, nakolik bude dosažení dohody nadále pozitivním impulsem pro akciové trhy, které s dohodou jednoznačně počítají jako s hotovou věcí a na tomto základě trhy v letošním roce prudce rostou.

Pohodu investorům přidal také lepší než očekávaný údaj o růstu amerického hrubého domácího produktu, kterého jsme se dočkali na konci uplynulého týdne. Kromě čísel o růstu hrubého domácího produktu v největší světové ekonomice potěšila i spotřebitelská důvěra, která je u Američanů nadále mimořádně vysoká. Rozporných statistik jsme se dočkali z nemovitostního trhu (vyšší počet nově vydaných stavebních povolení, ale horší než očekávaný počet nově zahájených staveb) a naopak nepotěšilo číslo z průmyslu, který v minulém měsíci expandoval pomaleji, než se očekávalo.

Investory také asi nepotěšila informace o tom, že za poslední dva měsíce poměrně silně klesly odhady ziskovosti amerických firem pro nadcházející kvartál.

Slabší makroekonomické údaje z rozvíjejících se ekonomik (viz. obrázek), jsou překážkou v dalším růstu akcií emerging markets (minulý týden -0,6 %).  Ty byly v posledních měsících lídrem akciových trhů a jejich výkonnost překonávala zisky celosvětového indexu. Své role se ale, jak se zdá, pozvolna vzdávají.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.