Velký propad (Týden 10)

Akciové trhy prošly v minulém týdnu největším propadem od finanční krize, když hlavní akciové indexy po celém světě ztratily na své hodnotě během pěti obchodních dnů více jak deset procent.

Porovnání toho, co se minulý týden na trzích odehrálo, s dalšími světovými událostmi minulosti, nabízí následující obrázek.

To, čeho jsme byli svědky, je skutečně srovnatelné s těmi nejhoršími investičními epizodami nedávné historie. Ti investoři, kteří jsou na trzích kratší dobu, si tak mohli udělat adrenalinový výlet do minulosti a na vlastní kůži si prožít to, co jsme prožívali my zkušenější v průběhu finanční krize a prasknutí internetové bubliny na počátku tisíciletí.

Příčinou tak prudkého propadu na trzích nebyla žádná mimořádně špatná makroekonomická data (ta budou pravděpodobně následovat), nýbrž rozšíření epidemie coronaviru COVID-19 na území mimo jeho čínské rodiště. Nechci být cynický, ale problémem viru a jeho šíření pro investory nejsou mrtví, kteří po něm zůstávají. Reálným problémem jsou stojící čínské manufaktury a možný nedostatek zboží a náhradních dílů ve zbytku světa. Ten by mohl způsobit zastavení výroby, pokles ziskovosti globálních firem a také následné problémy na trhu práce. Pro investory, kteří na počátku letošního roku pevně věřili v ještě lepší zítřky, by takový vývoj byl hodně studenou sprchou. Jaká je aktuální situace ukazuje další obrázek.

Nejvyšší křivka ukazuje počty nově nakažených lidí v centru epidemie, tedy v Číně. Pro další vývoj je dobré, že tato křivka již stoupá jen pomalu. Máme tedy nové případy výskytu viru, nicméně nárůst již ztratil dynamiku. Nejnižší křivka je počet případů mimo Čínu. Ten skutečně roste a roste dynamičtěji než v Číně. Je ale možné, že i tady dochází viru dech. Říkám, že je to možné, nikoli, že se tak určitě stane. Optimisticky vyznívá prostřední křivka ukazující počet vyléčených případů. Tato jediná křivka velice silně a dynamicky roste.

Jak již bylo napsáno, hlavní problémem pro investory je stojící výroba ve druhé největší světové ekonomice. Dopad, jaký má virus na čínský výrobní sektor, jasně ukazují data z konce minulého týdne. Čínský průmysl (a také služby) se propadl do největší kontrakce od počátku tisíciletí.

Přesto všechno se ovšem začínají ukazovat také pozitivní věci. V návaznosti na již zřejmě umírněné tempo šíření viru v Číně to vypadá, že se tamní dělníci opět pozvolna vracejí do práce. Přinejmenším o tom vypovídají data banky Credit Swiss. Potvrdí-li se tento trend, bude to zcela jistě mimořádně pozitivní zpráva.

Z technického pohledu, jiný k dispozici nemáme, protože fundamentálně vyhodnotit dopady epidemie na ekonomiky prozatím zřejmě nikdo neumí, je možné, že trhy uplynulý týden narazily na své, přinejmenším krátkodobé dno.

Situace, kdy se propadne pod Bollinger bands a zároveň ukazatel momenta v trhu (CCI) pod mínus 200 a RSI pod 20 v minulosti prakticky vždy vystavily trhu konečnou. A podobné je to i s dalšími indikátory technické analýzy. Trhy jsou po uplynulém týdnu extrémně přeprodané a přinejmenším korekce propadů je na místě. Zda to bude ovšem „konečná konečná“, nebo budeme sledovat opětovný retest pátečních minim, to ukáže teprve budoucnost.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu

Související články

Poradenství, Výnosy

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty 

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli…

19. 4. 2024 8 minut čtení minut čtení

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.